van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 21 december 2021

bekende tv-figuren en corona

Voortbordurend op m’n vorige bericht: hoe reageren fictiepersonages op het vaccin? 

Allereerst: ik ben absoluut provaccin, wil gewoon maar gewoon bedenken hoe fictiepersonages zouden reageren.

De Friends ken ik het best, als je elke aflevering minstens zo’n tien keer hebt bekeken en dit al sinds de nineties dan kén je de personages. En ik durf zelfs te beweren dat tien keer een onderschatting is. Ik ben niet zielig, ik hou gewoon van Friends. 
Diezelfde oefening doe ik voor SATC, The Simpsons en BH 90210, series waarvan ik iedere aflevering minstens een keer of drie zag tot halverwege de noughties (bij 90210 stopte ik wel eerder), hier ook alweer vast een onderschatting. 

Dit is een post over hoe ik denk dat de gekende personages zouden kunnen reageren, een gewaagde overschatting. 

Okay:

SATC (Sex and the City)

Carrie is antivaxxer. En de enige onder haar vriendinnen. Charlotte en met name Miranda noemen haar onverantwoord, Samantha doet geen enkele moeite haar te overtuigen al denkt ze er wel het hare van. Tijdens de vele discussies onthoudt ze zich van iedere commentaar: “This girl is old enough, she can make her own decisions.” 
Carrie noemt zichzelf geen antivaxxer, eerder een persoon met een andere mening. “Vaccination might not be the only solution according to me.” Ze doet er alles aan om haar vrienden te overtuigen dat ze een andersdenkende mening heeft en het zonder vaccin doet maar toch wanneer haar Cosmopolitans, uitgaansleven in het gedrang komen, speelt ze met de gedachten om aan besmettingsfeestjes deel te nemen. 
Een meer dan een hoofdschuddend “Honey,  no. You realize the danger?” Samantha. Van Charlotte en Miranda krijgt ze een preek over hoe unethical dit wel is. Miranda vanuit een nuchtere analytische insteek, Charlotte omdat Charlotte met haar typische Stepford wive Connecticut achtergrond, ze altijd het juiste doet. 
Heimelijk gaat Carrie naar zo’n feestje en loopt geen besmetting op. Een andere deelnemer wel, een die zwaar ziek wordt. Met hangende pootjes komt Carrie terug op haar beslissing, neemt een vaccin en schrijft er daarna een column over: “Could this vaccin be the new black dress for our society? The new safety?” 



The Simpsons (gesteld dat Bart en Lisa oud genoeg zijn om zelf te beslissen)

Lisa is de enige provaxxer in de familie. Maar niet alvorens zich vast te hebben gebeten in de materie. Enerzijds houdt ze presentaties over het belang van het vaccin, anderzijds is zij wel diegene die wijst op het gevaar de ongevaccineerden uit te sluiten. Ook de vaccinatieongelijkheid in de wereld baart haar zorgen.
Bart wil van geen vaccin horen: “Live wild, sis!” en voor Homer is het een “over my body” geval dat hij net zoals “Jebus” verkeerd uitspreekt. Marge wilt Lisa heel graag steunen maar zelf is ze bang voor de gevolgen van het vaccin. Haar angst houdt ze verborgen voor haar bevlogen dochter en moedigt Homer aan Lisa te steunen. 
De coronapas doet zijn intrede, Homer krijgt gewetenswroeging en zwicht uiteindelijk toch. Wanneer hij aan Marge en Bart voorstelt zich samen te laten vaccineren, blijkt dat Bart zich dit bij de eerste berichtgeving over de coronapas al had laten zetten. Marge stemt mee in. Met een familiedinner zouden ze vieren allen gevaccineerd te zijn. Bij iedere familydiner afspraak houdt Marge telkens de boot af, keer op keer veinst ze ziek te wezen: ze blijkt toch niet gevaccineerd te zijn. Homer is razend, voelt zich verraden.
Gewetenswroeging bij Marge, de angst voor haar gezinsgeluk zweegt zwaarder door. Ze neemt dus toch een vaccin. Way to go, mom!”, moedigen Homer, Bart en Lisa haar aan. Op de tonen van An Officer and a Gentleman draagt Homer haar uit het vaccincentrum. 




BH 90210 (Beverly Hills 90210) (in hun college jaren)

Alleen Brenda en Dylan zijn antivaxx. Brenda uit volle overtuiging, ze gaat zelfs naar lezingen: “Can we let our gouvernement dictate us what to do?”, alleen kiest ze er wel telkens de foute lezingen uit. Dylan is antivaxx omdat hij lak heeft aan alles, het enige wat hij van z’n moeder heeft geleerd volgens hem die in Hawaï in een boomhut leeft, is een ander pad te kiezen. Met Kelly, zijn vriendin, gevaccineerd, niet uitgesproken maar wel overtuigd ruziet hij er vaak over. Kelly en Dylan belanden in de zoveelste relatiecrisis. 
Donna en David hebben zich snel laten vaccineren: Donna omdat haar vader dokter is en ze hem blindelings gelooft, Davids vader is tandarts. “Don’t you have a mind on your own?” vraagt Brenda emotioneel waarop ze een resolute “Back off!” van David krijgt. 
Dylan en Brenda voelen zich alweer voor de zoveelste tigste maal onbegrepen, verschoppelingen en dat brengt hen dichter bij elkaar. Er wordt bijna gekust.
Ook van Steve krijgen ze the cold shoulder.” “It’s not my fault you won’t participate with this society.” Steve die enkel een vaccin neemt om te kunnen uitgaan. Andrea, de militante provaxxer probeert Brenda te overtuigen, Andrea is de enige die zich ook het lot aantrekt van de vaccinatieongelijkheid in de wereld, maar ze stoot op een botte commentaar van Brenda: “You only care about me because you like my brother.” Geshockeerd laat Andrea Brenda gaan: “I only tried to help but if you think that’s what I’m only about.”
Brendon heeft het er moeilijk mee omdat hij een
Stepford man is, straight from a preppy milieu uit Minnesota en altijd het juiste doet. Maar hij heeft wel een vriend die Brenda misschien kan overtuigen, good ole Nat, de eigenaar van The Peach Pit, de plek waar hij ging werken om zich een oldtimer te kopen die normaal geen enkele tiener met een studentenjob zich kan veroorloven.
Nat draait na zijn uren nog als vrijwilliger rond in een covidafdeling. 
“You should come.” Nu pas ziet Brenda wat het belang het vaccin heeft. Brenda is geen niet foute trien, alleen goedgevoelig en te impulsief. Iedereen die BH 90210 heeft gezien weet dat. Ik hoop dat ze Dylan kan overtuigen. 




Geen opmerkingen: