van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 30 november 2021

nostalgie: slechte series van de nineties

 


Waarom keken we in de vroege nineties massaal naar slechte series? Naar unfunny sitcoms, naar series met slechte acteurs, met een gebrek aan een noemenswaardig verhaal? En ik heb het niet over The Bold and the Beautiful. Ik breek er me vaak het hoofd over waarom we bewust massaal afstemden op die slechte series. Me dunkt dat je je tijd wel beter kan verdoen. 
De 80´s waren best te pruimen, een era waarin iedereen Dallas en the Cosby Show keek, over die series hoor je me verre van klagen. De overgangsfase tussen The Cosby Show en Friends werd veelal pijnlijk. Say no more than Saved By the Bell en Baywatch. 
The Wonder Years, the Fresh Prince waren lichtpuntjes. The Simpsons ook al is het bezwaarlijk nog een early nineties serie.  

Maar ach, wie van mijn generatie keek er niet naar?

Saved By The Bell

Deze sitcom is het ultieme bewijs dat men in de vroege nineties niet al te kieskeurig was, aan kritisch kijken werd niet gedaan en men had minder behoefte aan morele waarden. Een sitcom waarin men overdreven onrealistisch angstig reageert op roken, cannabis (There’s no hope with dope!) maar tegelijkertijd wel een amorele egoïstische opportunistische slijmerd als dé coole held van de serie presenteert, een sitcom waarin gelachen wordt met bullying. 
Het hoge volstrekt onbedoelde campgehalte maakt dat het tegenwoordig nog te bekijken valt. Dat hadden we toen echter niet door, we keken zonder enige ironie naar de lotgevallen van de jerk, Zack Morris. 



Full House 

Full House: de meligheid voorbij en zo niet grappig. De formule: schattige kinderen, een All American dad, een funny guy en een hunk. Omwille van die hunk keek ik trouw, unkle Jesse. Zonder uncle Jesse was er vast geen sprake geweest van die hoge kijkcijfers. Michelle was cute maar denk je werkelijk dat we voor een peuter dagelijks Full House keken? 
Van de humor moest het programma het dus ook al niet hebben. En toch kijken. 

Baywatch

« Dat zegt wel iets over de mensheid », zei een collega me nadat ik haar erop wees dat Baywatch een van de meest bekeken tv-series ooit was. We deden nostalgisch over Beverly Hills 90210, Melrose Place, voor Baywatch paste ze destijds verstandig, ik daarentegen keek elke week. 
In het eerste seizoen deden ze nog moeite een flinterdun verhaal in elke aflevering te schrijven, vanaf het tweede seizoen werd het duidelijk dat het alleen om mooie mensen draaide op het strand. En de kijkcijfers gingen de hoogte in. 

Blossom

Waarom ik keek? Ik heb werkelijk geen idee. Joey Lawrence was knap doch geenszins een uncle Jesse. De humor was op Full House niveau, er kwamen zelfs geen schattige kindertjes in voor. Ik weet het dus echt niet. Op de speelplaats werd het duidelijk dat ik niet de enige was die geen clue had waarom ze toch maar bleef kijken. 




Geen opmerkingen: