van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 14 december 2010

De Antwerpse mentaliteit. En nog es.

Een tegengewicht voor het vorige bericht: waarom u van Antwerpenaren zoù moéten houden.

Bij een Antwerpenaar weet je wat hij vindt. Hij is niet bepaald gesloten en ook niet terughoudend. Van buitenstaanders heb ik al gelezen dat Antwerpen bestaat uit kliekjes en dat het moeilijk is om in een kliekje binnen te geraken maar da's niet echt mijn ervaring. Natuurlijk heb je kliekjes, dat heb je overal, ook op de speelplaats. Maar zo moeilijk is het niet om contact te leggen: ik heb al meegemaakt dat mensen die ik niet goed ken me inviteren. En dat vind ik dan weer typisch Antwerps: kom erbij, 't wordt plezant. Zodra je hier een vriend hebt gemaakt gaat het balletje snel aan het rollen: "Mag ik uwe gsm nummer dan kunnen we es afspreken?" "Tof dat ik u heb leren kennen!"
Een Antwerpenaar heeft een hoog entertainend gehalte. Een vriendin van me die zich op een jeugdkamp negatief opstelde als de irritante Antwerpenaar had wel een publiek dat steevast om haar uitspraken moest lachen. De typische Antwerpse babbel is best wel humor. Peter Van Den Beginne en Axl Daeseleire drukken zich er vaak in uit, in die typische Antwerpse parole. Elke stad, streek heeft z'n eigen parole en als Antwerpenaren hun grote mond opentrekken tegen de bakker of de slager gaat de hele zaak lachen.
Alhoewel uit hun uitspraken anders kan lijken heeft een Antwerpenaar in feite niks tegen de niet-Antwerpenaren. Ze houden van Limburgers en Limburg dat ze steevast 'de Limburg' blijven noemen. Ze weten niet eens dat het gewoon Limburg is. Limburgers vinden ze heel aardige mensen, Oost-Vlamingen zijn wat gesloten maar ook heel vriendelijk, van een Brabantse mentaliteit hebben ze nog nooit gehoord want ze verwarren Vlaams Brabantse klanken steevast met het Oost-Vlaams, dus Brabanders zijn ook gesloten maar vriendelijk, alleen met een West-Vlaming ligt het wat anders. Ze houden van West-Vlaanderen: een pintje gaan drinken op den dijk, maar de West-Vlaming verstaan ze gewoon niet. Voor een Antwerpenaar klinken West-Vlaamse klanken als Chinees. Ik kan me herinneren dat in het populaire programma Schalkse Ruiters twee afleveringen lang een onbekende Vlaming centrale gast was, een West-Vlaming en ik begreep twee afleveringen lang niets van wat hij allemaal te zeggen had. Pas door in Gent te vertoeven werd ik vertrouwd met het West-Vlaams maar de gemiddelde Antwerpenaar komt niet zo vaak in contact met West-Vlamingen dus het blijft een kwestie van niet verstaan. Antwerpenaren hebben niks tegen West-Vlamingen, ze verstaan ze gewoon niet.
En dat is al een voldoende reden om van Antwerpenaren te houden. Bijna de hele Vlaamse bevolking is tegen hen en toch blijven Antwerpenaren van iedereen houden. Wat lief en schattig.



2 opmerkingen:

LUC zei

Dat Antwerpenaren van iedereen houdt ? ???
Het West-Vlaams is geen Chinees en voor ons is het ook heel moeilijk om Antwaarps te begrijpen ! Enkel en wat we haten als de pest is dat onze taal ondertiteld wordt op de tv en het Antwaarps niet !
Stephanie op een van uw vorige logs schrijft ge "Trots Antwerpse " te zijn !
Wel Ollie is "boere" trots (zo noemen jullie ons boeren)Wet- Vlaming te zijn , onze taal en kultuur klinkt misschien wat ruwer dan elders , maar we hebben een peperkoeken hart !
En inderdaad zijn Antwerpenaren voor velen van ons ... Niet voor Ollie , heb veel Antwerpse vrienden en hebben onze zijn en Ollie jullie zijn geleerd met wederzijds respect !
Maar zoals Wim Opbrouck ook op hamert , moet het gedaan zijn ons te ondertitelen en indien niet moeten alle dialecten maar ondertiteld worden !

Eens curieus , weet u wat in het Antwerps betekend ; 't Is ne Lagueirre ?

katie morosky zei

Ik ben een voorstander van alles te ondertitelen. Het is niet echt tof als je niet begrijpt wat er gezegd wordt. Ik kan me de Paradijsvogel nog herinneren in het plat Oost-Vlaams en daar verstond ik ook niks van! Gewoon alles en iedereen ondertitelen. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat het Antwerps het meest verstaanbaar is voor zowel België als Nederland, misschien dat het daarom lijkt dat het minder wordt ondertiteld.
Ik vind West-Vlamingen best aardig, hoor. Ik heb met ze gestudeerd en heb een West-Vlaamse vriend van toen rond de streek van Brugge. We komen goed overeen tenzij als het over Antwerpen gaat. Dan botst het! :-D
Ne Laguieirre ken ik niet. Ik ben van de jongere generatie. :-) Dat moet ik aan mijn bomma vragen! :-)