van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


donderdag 9 december 2010

all things strips met favorieten

Er zijn een paar dingen waarop ik me kinderlijk kan verheugen en onder die paar dingen kan ik zowel een zak snoep als een nieuwe strip rekenen. Very much in love with both. Over een zak snoep kan ik niet meer zeggen dan dat het zoet is dus ga ik over op strips. S-T-R-I-P-S, het onderschatte medium.
Als je jong bent is het normaal dat je van strips houdt, Suske, Wiske, Jommeke enzo leest maar als volwassene kijkt men raar op als je zegt dat je van strips houdt. Vroeger verdedigde ik me wel es: "Ja, maar ik lees graphic novels, dat zijn literaire strips!" vandaag doe ik dat niet meer want werkelijk, ik lees alle soorten strips: van de meidenstrips 'Klaartje, Julie en Cécile' tot het cynische werk van Daniel Cloves. Wètte, ik vind het allemaal leuk. En het boeiende is dat de stripwereld net zo groot is als de boekenwereld zodat er telkens weer wat nieuws valt te ontdekken.


De échte liefde voor strips begon met Thorgal in m'n eind tienerjaren en na heel wat ontdekken en lezen (Thorgal, graphic novels, De Familie Doorzon, Little Nemo, manga, etcetera) ontdek ik 12 jaar later de superheldenstrips. Als kind las ik weliswaar elke week een Spiderman enzo (kwam toen zowat elke week uit. Net zoals De Donald Duck), superheldenverhalen dus, maar eenmaal in de tienerjaren verloor ik ze wat uit het oog en zulke weekbladen bestaan niet eens meer. Pas na het geweldige Watchmen te hebben gelezen ben ik weer geïnteresseerd geraakt in de stripwereld van de Superhelden met hun Superpowers en hun Supervijanden. Ergens hoop ik dat iemand op zolder nog zo'n dozen vol heeft met zulke weekbladen want ik zou ze graag willen ruilen voor een zak snoep. En u weet hoezeer ik aan snoep gehecht ben.



En dan nu m'n favorieten (keilang lijstje, keilang lijstje!):

- jeugdstrips:
- avonturenstrips: Asterix en Obelix (Goscinny), Piet Pienter en Bert Bibber (Pom), Suske en Wiske (Willy Vandersteen en Paul Geerts), Urbanus (Urbanus, Willy Linthout)
- comic strips: Casper en Hobbes (Bill Watterson), Garfield (Jim Davies), Guust Flater (Franquin), Jan, Jans en De Kinderen (Jan Kruis)

-Volwassen strips:
- avonturenstrips: Blake en Mortimer (Edgar P. Jacobs), Isabelle Avondrood (Tardi), Little Nemo in Slumberland (Moeubius), Thorgal (Van Hamme, Rosinski)
- comic strips: Cowboy Henk (Herr Seele, Kamagurka), De Familie Doorzon (Gerrit De Jager, Wim Stevenhagen), De Kronieken Van De Onlogica (Prado), Lava (Kamagurka), het oevre van Boucq (De Pedagogie Van Het Trottoir en meer), Peter Van Straaten
- graphic novels: Alack Sinner (Muñoz, Sampayo), Black Holes (Robert Burns), Dropsy Avenue (Will Eisner), Ghostworld (Daniel Cloves), Hoeraland (Tronchet), I Love Paris/I Hate Paris (Maarten Vande Wiele, Erika Raven, Peter Moerenhout), Joe's Bar (Muñoz, Sampayo), Maus (Art Spiegelman), Palestine (Joe Sacco), Sin City (Frank Miller), Watchmen (Alan Moore, Dave Gibbons), het oeuvre van Marjane Satrapi (De Muzikant, Kruisjessteek, Persepolis) het oeuvre van Tardi (veel!)
- manga pockets: Fruits Basket (Natsuki Takaya), Marmelade Boy (Wataru Yoshizumi), Nana (Ai Yazawa)
- manga grapic novels: Barefoot Gen (Keiji Nakazawa)



2 opmerkingen:

LUC zei

Ollie blijft het bij de klassieke strips houden ! Ben een grote liefhebber van de Antwaarpse Piet Pienter en Bert Bibber !Vooral de figuur Theo Flitser doet me erg lachen !
Ollie heft soms nog eens contact met "POM"
En natuurlijk Blake and Mortimer , de klasse straalt eraf ! en mijn favoriete verhaal ; Het gele teken !
Als laatste stelt Ollie "Rik Ringers " voor. Ollie kent de tekenaar Gilber Gascard (TIBET ) heel goed . Hebben samen gestreden voor het behoudt van de Geuze (open luchtkultuur die niet meer kon voor Europa , maar de Camenbert. , wordt ook zo gerijpt en zo maakte men uitzonderingen)
Gascard een Marseilais die als striptekenaar naar Brussel verhuisde door Hergé , die vocht voor het behoud van het Geuzenbier ! Jammer genoeg is hij begin dit jaar gestorven !
nootje ; zijn synoniem Tibet werd door hem gekozen omdat zijn neefje altijd nonkel Tibet zei in plaats van Gilbert.
En Peyo komt op dezelfde manier , de tekenaar heet Pierrot en zijn neefje zei altijd Peyo ! ;-)

katie morosky zei

Het Gele Teken is zowat de beste populaire strip ever ofzo. Gaven ze ooit integraal in een special edition van de Morgen mee. En er zijn velen allusies op gemaakt. Uit België, om gewoon maar effe te vermelden. :-)