van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


donderdag 11 november 2010

the many brides of dr. Funkenstein

Omdat ik nog in een Funkmood ben wil ik het hebben over de Funk family, de Funkdynastie. decennialang door velen bewonderd en beluisterd. Niet dat er zoiets bestaat als een échte Funkfamily, de family Funk, een idee als ik m'n achternaam ooit zou moeten veranderen omwille van een undercoveroperatie (ik fantaseer al schrijvende): "Boogie Funk. And you're name is?" The Boogie is back again and this is my song:


Nee, er is niet zoiets als een Funk family maar wel een Funk connection. Tenminste, zo zie ìk het toch: Funkartiesten die op de een of andere manier sterk met elkaar verweven zijn zoals bijvoorbeeld Frank Zappa met Captain Beefheart verweven is. Samen spelen enzo.
De Funkconnectie bestaat misschien niet toevallig uit de grootste, belangrijkste en meest innovatieve funkartiesten: James Brown, Sly & The Family Stone, de P-Funk family (Parliament en Funkadelic met George Clinton) en Prince. En natuurlijk moet je al die artiesten erbij tellen die uit die groepen voortkwamen en later solo gingen zoals Maceo Parker, Bootsy Collins enzovoort.


Laten we beginnen met de eerste en duidelijkste link: James Brown en de P-Funkgroepen van George Clinton. James Brown, de uitvinder van de Funk (het accent ging in plaats van op de tweede of vierde tel op de eerste tel van de maat liggen: 'on the one') had de reputatie zijn begeleidingsband militair strak te houden: wie fout zat moest een boete betalen. Een aanmoedigingsafstraffing. Hierdoor verwierf hij een uiterst sterke, getalenteerde band achter zich waarvan de meest bekende bandleden Maceo Parker, Bootsy Collins, Fred Wesley, Lyn Collins en Bobby Byrd zijn. 3 van z'n bandleden: Maceo Parker, Bootsy Collins en Fred Wesley stapten later over naar de P-Funkgroepen en bepaalden zo mee de sound van dat nieuwe genre. George Clinton had het zonder hen niet kunnen doen. De eerste link dus: James Brown en P-Funk.


De tweede link: Sly & The Family Stone en P-Funk. James Brown vond de Funk uit en Sly Stone vulde het aan met Rock, Soul en Psychedelia. Sly Stone is net als James Brown een sleutelfiguur in het Funkverhaal en z'n bassist Larry Graham met z'n vernieuwende 'slapping'-techniek is zowat even belangrijk. Toen het even minder ging met z'n band omdat Sly een joekel van een drugsprobleem had trok George Clinton hem aan om mee te werken aan de Funkadelicplaat 'The Electric Spanking Of War Babies.' Sly and George. En da's dan weer de tweede link.


De derde link, de man die het allemaal bij elkaar bracht, one man and his name is Prince. And you know, he's funky. Zelf ook een absolute grootheid in de musicbizz en eveneens een sleutelfiguur in het funkgenre staat Prince erom bekend z'n idolen diensten te verschaffen: hij bracht George Clinton onder z'n eigen record label en werkte met hem samen op Graffiti Bridge, Maceo Parker zat een tijd in z'n begeleidingsband net als Larry Graham (ze speelden o.m. samen op Werchter). Prince die James Brown en Sly & The Family Stone en P-Funk onder een hoedje bracht. En dat is dus de derde link. En dit is dus de Funkconnectie.



Geen opmerkingen: