van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


zondag 24 oktober 2010

zeven kenmerken van the regular everyday normal geek


Ik vind het best wel leuk om het over het geekdom te hebben dus ik ga maar even verder. Ik ben een rasechte geek in disguise dus ik ben de aangewezen persoon om je de nodige know how over het geekdom mee te delen. Maar boven alles staat natuurlijk: je bent voornamelijk geïnteresseerd in en spendeert massa's tijd aan iets waar niemand behalve jij en je collega geeks zich mee wilt associëren. Erover praten is social suicide.
Ik heb het dus niet over nerds want er is wel degelijk een verschil tussen een geek en een nerd. In Welcome To The Dollhouse, juist die kaskraker (wishful thinking volledig van mijn kant), is Dawn Wiener bijvoorbeeld een nerd en haar broer een geek. Nerds zijn sociaal awkward maar hebben niet persé fanatieke hobbies of zijn niet persé extreem geïnteresseerd in kennis. Geeks zijn in veel gevallen sociaal awkward omdat zij net wél zo fanatiek zijn in hobbies en interesses. Maar lang niet elke geek is sociaal onhandig, zolang hij maar zwijgt over waar hij zich zoal mee bezighoudt en wat hij écht leuk vindt kan een conversatie nog lukken.

Eeen lijstje die de geek kenmerkt. Wow. Geeks en lijstjes. Ja, inderdaad: dubbel en dik de geek uithangen.


1. Je bent redelijk om niet te schrijven zorgwekkend fanatiek. Zelfs je normale hobbies nemen cultachtige vormen aan. Wat muziek en film enzo betreft ga je massa's lijstjes maken. En je leest òòk nog andermans lijstjes om die dan te gaan becommentariëren. Zie mijn blog als een goed voorbeeld.

2. Je computer is je beste vriend. Je zou niet weten wat je hebt gedaan in die dagen voor je een computer had. Oh ja, je ging vast naar de bibliotheek om daar te lezen. Maar sinds je je eigen computer hebt heb je ontdekt dat je niet de enige bent met fanatieke rare hobbies. Yup, je bent op een forum. And not the cool ones. Vast een forum waar ze streng zijn op taalgebruik en waar er hier en daar wel een eikel tussenzit die anderen ligt te verbeteren. Want ook jij bent een kommaneuker.

3. Je weet niet altijd goed wat je anderen moet vertellen want als je moet beginnen over wat je wérkelijk hebt gedaan beginnen ze vast te geeuwen, je nietszeggend aan te staren of gaan ze gewoon weglopen "Oh jij bent, interessant, praten we later verder over." en je ziet ze niet meer. En dan heb ik het over: in het beste geval. Want doorgaans word je gewoon uitgelachen. "Vertel het nog es wat je hebt gedaan. Wahaahhaa!"



4. Every geek loves himself some fantasy, manga or S.F. En da's eigenlijk best wel raar: op het ene punt zijn geeks zo fanatiek bezig met de 'serieuze' dingen maar anderzijds is je voorliefde voor fantasy, manga en S.F. haast kinderlijk te noemen. Ik weet ook niet precies waar het vandaan komt. Al moet ik er wel bij vermelden dat het om een fantasy gaat die eerder systematisch of zelfs ietwat wetenschappelijk is. Waar nieuwe taalsystemen in voorkomen, bijvoorbeeld. Hoe hoger het geekhalte hoe meer kans dat je jezelf die taal gaat aanleren. De ultra geek gaat z'n eigen taalsysteem bedenken. Ik pleit schuldig. En pleit ook schuldig aan het bedenken van een nieuwe wereld enzo.

5. Aparte vorm voor humor. Als de geek lacht, lacht niemand mee. Je kan zo ook een geek herkennen: de enige die luidop zit te lachen in groep. Je humor is voor niemand anders grappig maar anderzijds, sommige geeks zijn net wel heel komisch. Er is niemand die Woody Allen niet komisch vindt. Of toch maar beter een ander voorbeeld. Nee, de doorgaans grappige geek is een neurotische geek omdat hij non stop zit te praten over al die keren dat hij is afgewezen omdat hij zo ontzettend onzeker is en vrouwen dat kunnen ruiken aan z'n zweet en vrouwen die onzekere zweetodeur niet appreciëren en blablabla en blablabla en blablabla. Luister je nog? En als je bent afgehaakt gaan ze dààr neurotisch over zeuren. Erg grappig.


6. Het is een cliché, net zoals de computers en de geeks heb je de strips en de geeks. Onafscheidelijk. Een geek is trots op z'n stripcollectie. Een geek is trots op z'n kennis over strips: van Suske en Wiske tot Moebius. Een geek kent zijn stripwereld. Obscure namen zijn net zo belangrijk als populaire zolang ze maar niet te populistisch, plat verteer zijn. En een echte geek wilt ook best wel veel geld neertellen voor een graphic novel of een belangrijke eerste druk. En dan is Mister Geek even dé man op het stripforum.

7. Geeks houden van alles wat cult is. Zet het woord cult ervoor en geeks komen als bijen op de honing af gesurft. Het is voor jou een kwaliteitslabel. Anderen vinden het niet zo boeiend en da's iets wat je echt niet kan begrijpen. Je stond vooraan verkleed als Darth Vader op iedere publieke Stars Wars première. En bij The Rocky Horror Picture Show ga je vooraan staan zingen. Your favourite music is Captain Beefheart en je begrijpt Björk. Geeks genieten zichtbaar als ze een andere geek spotten want dan kunnen ze elkaar overtroeven met hun cult weetjes. Terwijl de rest van het gezelschap nietszeggend voor zich uit zitten te staren. In hun vrije tijd doen ze dat gewoon op de chat, hoor. Of het forum.

Scene uit Freaks And Geeks, de cult TV-show



Geen opmerkingen: