van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 25 oktober 2010

The Cosby Show, niet zomaar om mee te lachen



The Cosby Show verdient respect. Respect. Niet omdat het om een black American show uit de hood zou gaan met doc Huxtable with his homeboy and his bitchez, want dat was het niet echt, wel omdat het een mijlpaal in de geschiedenis was. Voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap en eigenlijk ook wel de hele Amerikaanse gemeenschap. Misschien zelfs voor de hele Westerse wereld. The Cosby Show was een mijplaal in de geschiedenis van de mensheid. En Bill Cosby zette die giant step forward.



U vraagt zich af waarom zo'n komisch serietje zo'n groot belang heeft: wel, The Cosby Show was de eerste black sitcom waarvan de acteurs de (upper)middle class voorstelde. Ja, daarvoor had je The Jeffersons die opwaarts naar de Upper East Side gingen, toch is er een belangrijk verschil: de Huxtables van The Cosby Show vonden middenklasse waarden zoals educatie, 'hoge' cultuur belangrijk. In feite waren de Huxtables wat de Jeffersons wilden zijn. Er werd in The Cosby Show heel vaak gesproken over African American history en cultuurproducten (dat zie je later in The Fresh Prince ook opduiken). The Huxtables waren de Sidney Poitiers uit 'Guess Who's Comming To Dinner?', alleen spraken zij wel met een lachband.
Maar natuurlijk was The Cosby Show ook grappig want anders zou het gewoon een vervelende show zijn geweest waarin de Huxtables de hele wereld de les kwamen spellen. Wat een arrogantie. Dat gevoel had je nooit dankzij de Cosby humor. Bill Cosby is geniaal, een van grappigste mensen ooit. Iedereen stemde af op The Cosby Show omdat er toen nog veel minder kanalen waren, je de Cosby humor niet wou missen en ook omdat het voor velen gewoon herkenbaar was. Opgroeiende peuters, kinderen, tieners, studenten, ouders, grootouders. Blank en zwart keken hand in hand.



En verder had je er ook nog coole mensen rondlopen: Rudy natuurlijk. Ik heb wat met Rudy omdat iedereen me zei dat ik op haar leek en, uiteraard, ben ik cool. Een coole geek. En Denise of Lisa Bonet. Lisa Bonet is de meest coole creoolse dame die ooit op televisie verscheen. Zij heeft een kind van Lenny Kravitz, ahja. Als ik moest kiezen tussen een avondje op café met Lisa Bonet of Lenny Kravitz zou ik zonder aarzeling: "Met beiden." zeggen. Alsof je tussen die twee kan kiezen. En dan heb je Olivia nog. Die peuter die misselijkmakend leuk is. Raven-Symoné, het natuurtalentje. Bill Cosby heeft een oog voor talent, want eigenlijk was iedereen de moeite. Behalve Vanessa dan. Nee, hoor, iedereen was de moeite.


De Cosby Show zette de deur open voor vele, vele black sitcoms, er was een tijdje waarin de een na de ander opdook (jammer genoeg heeft Family Matters daar ook gebruik van gemaakt), maar nu heb ik vernomen dat het een beetje windstil is. Zelfs Chris Rock met Everybody Hates Chris heeft het tij niet kunnen keren. Wil de next Bill Cosby dus alsjeblieft opstaan? Nee, Geert Hoste blijft u maar zitten, volgens mij bent u blank. En voor u mij beschuldigt van discriminatie: er is een reden waarom er black sitcoms zijn gecreëerd en nog altijd nodig zijn. Net omdat de gemiddelde Amerikaanse serie zo ontzettend multicultureel is en ons een beeld geeft van de multiculturele samenleving in de grote Amerikaanse steden. Niet dus. Kijk maar naar Friends ofzo, de New Yorkse vrienden komen bijna uitsluitend blanken tegen, net zoals het in New York City is. Ook niet dus. Ach wat, zelfs small town Springfield van The Simpsons is verscheidener dan de gemiddelde Amerikaanse serie.



2 opmerkingen:

ils zei

ja, absoluut, fàn!

katie morosky zei

Ik heb gewoon àlle seizoenen gekocht. En (denk ik) nu uitgeleend! :-)