van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 12 oktober 2010

steden in België en Nederland

Ik heb me onlangs alweer veel te lang begeven op Skycrapercity. Voor hen die niet weten wat Skycrapercity is (niet erg, hoor, je moet al een geek zijn om je dààr mee bezig te houden. Wich I am, al vele malen bewezen hiero): Skycrapercity is een internationaal internetforum over steden en alles wat met steden te maken heeft. Skycrapercitymensen kicken op hoogbouw en in ruimere zin op stedelijkheid. Het heeft verschillende subfora: elk land z'n eigen subforum (Groenland, anyone?) en dus ook België.
Ik lurk voornamelijk op het Belgisch forum (lurken: lezen maar niets posten). Ik heb wel es af en toe iets gepost maar dat was vrij verwaarloosbaar, in kwantiteit en kwaliteit. Ja, ik geef dat toe. Ik dùrf daar gewoon niks te posten, niet omwille van het geek gehalte want: I'm proud to be a geek maar die users daar weten honderden dingen meer dan ik. Ik weet wel het bevolkingsaantal van de belangrijkste (Nederlandstalige) steden, ook de oppervlakte en ternauwernood de bevolkingsdichtheid. En daar stopt het. Al die cijfers die ze daar tevoorschijn toveren, ik word daar serieus verlegen van. Dus post ik niks. Maar ik lees het graag.
Een van de leukere subjecten is als ze steden gaan vergelijken: 'Ik ben wel van Gent maar kan objectief zeggen dat Gent een leukere stad is dan Antwerpen'. Haha. Ob-jec-tief. Dat worden dan discussies van pagina's lang vol cijfers en quatsch en ik ga dat allemaal lezen. In het slechtste geval heb je niks bijgeleerd. Nee, je leert altijd wel iets bij. Het grootste gedeelte is namelijk geen quatsch. En het forum is streng dus berichten als 'nu zwijgen, man want vette harte Tilburg is koewle city' vind je er niet.
Ze doen daar aan Nederlandstalige stedenrangschikking en ik ga dat ook doen. En wel hier. Voor een keertje ga ik mijn geliefde stad niet meetellen. Ik ga me ditmaal niet op het chauvinistische pad begeven, voor een keertje. En ik tel enkel de steden die ik werkelijk heb bezocht. Ik zou er heel graag Utrecht hebben bijgezet (ik bedoel, Herman Van Veen is van Utrecht! En Katja Schuurman is uit die provincie!) maar de waarheid is dat ik niet meer van Utrecht heb gezien dan haar Centraal Station. Dat best wel indrukwekkend was.
Eerst een top 10 rangschikking straks uitleg:

Antwerpen is still my number 1 en tot zover het chauvinisme. Nu het niet-chauvinisme dus:

1. Amsterdam
2. Den Haag
3. Gent
4. Brussel
5. Knokke-Heist
6. Durbuy
7. Rotterdam
8. Mechelen
9. Oostende
10. Brugge




Amsterdam: ik ben nu wel heel lief voor Amsterdam. De laatste drie bezoeken vielen ietwat tegen maar dat zegt niks, niks. Amsterdam is gewoon, vind ik (als ik m'n échte geliefde stad niet meetel), gewoon dé topstad in het Nederlandstalig/Belgischtalig gebied. Voor mij toch. Amsterdam was liefde op het eerste gezicht. Ik was veertien en meteen gewonnen voor de vlooienmarkt op het Waterlooplein en gewoon voor alles wat er was: die fietsers, die leuke eethuizen met taarten die je bij ons niet kon vinden, die leuke Amsterdamse Nederlanders. Na een au-pair ervaring die niet zo top was bezocht ik op m'n zeventiende nog es een paar daagjes Amsterdam, alleen. Ik wou persé nog es naar Amsterdam toe. En daarna wou ik persé elk jaar naar Amsterdam toe. Op den duur werd het een soort van, een soort van een getrouwd gevoel.
Als ik tegen anderen zei dat ik er een punt van maakte elk jaar Amsterdam te bezoeken kreeg ik steevast te horen: "Jaja, die coffeeshops, hé." Maar no way dat ik daarvoor ging. Ik ging voor het Stedelijk Museum en die hele grote boekenwinkel (Selexyz Scheltema) en het Esprit Café waar ik voor de eerste keer worteltaart at. De laatste drie keren vielen wel een beetje tegen. Had te maken met een vuile camping, een crack gebruiker op een pontje en mannen die 's nachts plasten op de straten. Oh ja, en m'n toenmalig Vlaams vriendje dat steevast antwoord kreeg in het Engels. Best wel fout. Maar dat zegt eigenlijk niks want Amsterdam is zo fantastisch super.


Den Haag: ik zal dan wel niet ontsnappen aan het chauvinisme maar de reden waarom ik Den Haag op de tweede plaats zet is, heel voorspelbaar, omdat ze me deed denken aan m'n geliefde stad. 't Stad. We kwamen net van Amsterdam dat toen tegenviel (daarna heb ik Amsterdam nog wel bezocht, hoor. Een oud lief gooi je niet zomaar weg) en Den Haag betekende een verademing. Zo'n gezellige stad. Geen crack gebruikers die vreemd naar je lachen op een pontje maar wel een superleuke cinema in een soort van theaterzaal, zoals je ook in Gent kan vinden (en vast nog elders). Na dat cinema-avontuur heb ik stevige ruzie gemaakt omdat m'n toen vrindje de film niet zo goed vond als ik. Ik kan niet tegen andere meningen. En 's avonds op de rustieke camping onder de zaklamp Multatuli's Woutertje Pieterse lezen. Hollandse gezelligheid. En Indonesisch ofzodiekeuken eten met vriendelijke Hollanders. Hollanders.


Gent: de derde stad van het liefde op het eerste gezicht, Gent. Ik heb er jaren gewoond. Net als Amsterdam bezocht ik Gent ook rond m'n veertiende en was er meteen weg van. Gent is dé jonge alternatieve stad van België. Overal zie je er jonge coole mensen rondlopen op weg naar een of andere faculteit of Hogeschool of Academie of kraakpand. En de binnenstad van Gent is Vlaams historisch mooi. De Graslei. Na een paar jaar kreeg ik te veel heimwee en wou weer naar Antwerpen maar Gent is een tweede heel leuke stad in België. Alleen, mijd de Overpoort. Tenzij je student bent ofzo. De Graslei in de zomer, there is where it is.


Brussel: ik ken Brussel niet goed en ik ben zo een van die Vlamingen die niet zo wild is van Brussel en toch ook een beetje wel. Als je als Vlaming zegt dat je niet van Brussel houdt zeggen Brusselaars te vaak: "Da's een provinciaal die bang is van de grote stad." It is stupid. Ik hou van Parijs, ik hou van Barcelona dus ik ben niet echt bang voor die grote stad. Het punt is met Brussel: in m'n lievelingssteden hangt er een ziel, een sfeer en die typische Brusselse sfeer ervaar ik niet als ik er kom. Tenzij ik in een typisch Brussels café beland. Maar de reden waarom ze zo hoog staat is omdat er geen enkele Nederlandstalige stad zo kosmopolitisch is als Brussel. En ik meen dat serieus.


Knokke-Heist: ik vind Knokke-Heist de mooiste kuststad. Punt. Zo clean als Zwitserland ofzo. De Haan vind ik ook echt prachtig maar ken ik enkel via de kusttram. Dus Knokke-Heist. Het is wel iets te BCBG maar ja, 't is altijd wel overal iets te.


Durbuy: ze noemen zich het kleinste stadje ter wereld en ik weet niet of dit al dan niet terecht is (doeternietoe) maar op zo'n kleine oppervlakte zo veel leuke restaurants, hotels, winkels vinden tegen een typische Ardense achtergrond. Kom je nergens tegen. Pittoresk. Is het eerste woord dat je te binnen schiet als je er komt.


Rotterdam: Rotterdam bezocht ik alweer rond m'n veertiende, we gingen toen naar iets met design (voor design moet je in Rotterdam zijn, en Kortrijk) en kan me herinneren dat ik toen de stad verry cool vond maar de herinnering is vaag. Ik plaats ze hier vanwege al die foto's. Ik hoor te vaak dat Rotterdam lelijk is. Hello? Als ik al die gebouwen zie kan ik niet anders concluderen dan dat Rotterdam een prachtige stad is, heel modern, heel design. Of zijn we te ouwbollig om dat te vinden? Nederland mag best wel trots zijn op een moderne stad als Rotterdam. Hoor en lees ik te weinig.


Mechelen: onlangs las ik dat Mechelen met z'n iets minder dan 100 000 inwoners de kaap of bijna de kaap van een grootstad heeft bereikt (geen cijfer want het cijfer is niet recent). Belgian thinking: 90 000 inwoners is een grootstad enzo. Mechelen is eigenlijk geen grootstad maar kan best wel zo aanvoelen. Nee, ook niet echt helemaal maar ze lijkt groter dan ze is. Eigenlijk vind ik Mechelen best wel mooi. En je kan er ook goed shoppen. Want zelfs ik heb er daar ooit iets naar m'n zin gevonden.



Oostende: stad aan de zee. Oostende is een echte stad aan de zee en daarom alleen al een plaats in de top 10 waard. En ik geef toe dat Brugge boven Oostende zou komen zonder dat strandgedeelte. Maar de feiten zijn er. Die zee is er gewoon.



Brugge: ik vond Brugge fantastisch als kind, uitstapjes met de paardenkoets en de boot, maar als tiener en volwassene ben ik er minder voor gewonnen. Historisch is het prachtig, UNESCO-waardig, maar na langer dan een paar uur ga ik me er vervelen. Sorry, mensen van Brugge. Maar jullie staan nog wel in de top 10, hé! En dat van een Antwerpenaar.

Nederlandse en Belgische steden, zoveel verschillen maar toch goed dat we dezelfde taal spreken. Of nee, dat doen we niet. Eigenlijk liggen we allemaal zo ontzettend dicht bij elkaar, ik pleit dus voor een Amsterduy. Wie tegen is moet zwijgen. Nee, ik vind die rivaliteit eerlijk gezegd een beetje stom. Elke stad heeft wel iets wat een andere stad niet heeft. Niet? Maar da's eigenlijk enkel wat bla bla want ik concurreer net zo hard. En net zo lief. En graag.


1 opmerking:

Jasper zei

Brussel geen ziel? Het is de enige stad waar je nog zoveel markten hebt, waar je kinderen op straat ziet voetballen of spelen onder de fonteinen, waar je mensen nog echt ziet genieten, waar de architectuur zo verbaasd in positieve zin, waar je zo zalig overdonderd wordt door aan de ene kant die geweldige stedelijke chaos maar ook de rust en parken. Brussel is op de meeste plaatsen vuiler, drukker en onveiliger dan Vlaanderen, maar het heeft een verdomd grote ziel. Al een paar keer stond ik hier met kippenvel, letterlijk,door schoonheid, de warmte, de menselijkheid, de originaliteit, de drukte, de diversiteit in onze hoofdstad: Brussel is cool!. Vlamingen vinden het naar mijn idee vooral een zielloze stad omdat ze het alleen maar kennen van hun belastingbrief of van hun weg van station naar kantoor. Ik ben zelf van Aalst en Gent, en heb als jonge gast lang geloofd dat Gent een prachtige stad was, de beste van België. Ik ben blij dat ik hiervan ben afgestapt (Gent is mooi, maar ook zo over-gehyped, het is verre van bon ton om Gent niet leuk te vinden!)En ik de moed heb gehad niet uit te gaan van wat de media en de belastingbrief of het treinstation mij willen laten geloven en dat ik ontdekt heb dat we allemaal een grote kans hebben laten liggen: Brussel. De stad met het meeste potentieel ter wereld, maar die jammer genoeg weinig liefde van de Vlamingen krijgt, je gaat bijna geloven dat Vlamingen niet langer kijken dan hun neus lang is. En voor alle duidelijkheid ik woon (nog) NIET in Brussel want ben nog te jong en vind Antwerpen ook een super nice stad ;)