van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 4 oktober 2010

de jeugd mag niks

Ik weet wel, ik kan best zeuren en zagen over m'n leeftijd maar eigenlijk ben ik best wel blij geen jongere meer te zijn. En dat gaat dan niet over die examens want m'n studententijd zou ik, eigenlijk, any time willen overdoen.
Het gaat meer over die over-bescherming van de maatschappij. Sinds Dutroux is de maatschappij overbeschermd geworden voor de allerkleinsten en nu gaat men de jongeren aanpakken. Fuiven, festivals en concerten pas vanaf 16 of zelfs 18. Ja, er is een facebookgroep en ja, die is megapopulair. En dat wordt dan bevolkt door een aantal mensen van wie ik weet dat ze zelf varkens zijn (geweest). Ik was veertien toen ik m'n eerste festival bezocht. M'n vriendin was ook veertien. Niemand had daar een probleem met ons. En wij, wij waren te hard onder de indruk om ballorig puberaal te gaan doen. Laat een jongere gewoon een jongere zijn: ik vond het net cool dat ik toen naar Pukkelpop kon gaan. Later, toen ik zeventien was, vond ik het heel wat minder cool.
Dan nog zoiets: het stagediven en crowdsurfen mag niet meer op concerten en festivals. Nog zoiets cool dat al niet meer mag. Ik heb het zelf nooit gedaan maar kan me herinneren dat het toen helemaal te gek was. En ik denk niet dat er toen meer ongelukken gebeurden dan nu. Tegenwoordig ga ik niet meer concerten waar er gecrowdsurfd kan worden, maar een rockconcert of festival zonder stagedivers en crowdsurfers. Da's een deel van de legende en magie die gewoon verdwijnt.
Concerten, fuiven, festivals vind ik allemaal prima voor pubers: het vormt net de overgang naar het echte uitgaansleven. Naar de discotheken. Waarvan ik absoluut niet vind dat een 16- er thuishoort. Toen ik pas uitging belandden we na een tijdje een paar danscafé's te hebben aangedaan, in de Surplus (werd later de Cinema en nu dus Publik). De Surplus verruilden we na een lange tijd voor Café d'Anvers en Café d'Anvers is het type dancing waar een 16- niets te zoeken heeft. Discotheken zijn voor 16+. Punt. En nu heb je zo van die FRIS-parties voor 12 tot 15-jarigen in een grote discotheek waar drank, drugs en sigaretten geweerd worden maar da's meer een uitstapje naar Plopsaland met iets meer muziek en iets meer dans. Pubers horen niet thuis in een discotheek, ook al wordt alles er nog geweerd. Pubers horen thuis op concerten, festivals, jeugdhuizen en scoutsfuiven. Want als ze dat niet eens meer zouden hebben, wat moeten ze dan? Naar FRIS-parties gaan? Vroeger, toen we puber waren, gingen we jaarlijks naar het concert tegen racisme. Ook dat zou dus niet meer mogen.




2 opmerkingen:

LUC zei

Elke leeftijd heeft zijn charmes ! Ollie is de vijftig voorbij , maar voelt zich nog altijd heel jong van hart! Maar hij moet aanvaarden dat hij ouder wordt en alles niet meer meewil dan vroeger !

katie morosky zei

Gelukkig maar dat elke leeftijd z'n charmes heeft. Stel je voor! Alleen baby zijn heeft vooral charmes voor de anderen. Ik denk dat baby's zelf er weinig aan vinden. ;-)