van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


zondag 1 mei 2022

going back to my roots

Nu voor echt, de vorige keer nam ik een valse start. Ik ga naar Rwanda met ‘et gastje’. Een paar weken terug, bij mijn ouders in de prachtige Franse Lot zat ik uit te dokteren waar ik precies vandaan kom. Én heb het dus gevonden! Én heb een video van de streek gezien. M’n moeder kwam dan, zo lief, aandraven met alle correspondentie. Voor het eerst las ik alle brieven, daarvoor hield ik me op dat gebied wat op de oppervlakte. Ik ben niet zo’n adoptiekind dat persé alles wilt weten maar toch wél van m’n biologische moeder. Het moet een prachtige vrouw zijn geweest zijn, daar ben ik overtuigd van. En ik weet zeker dat zij er voor heeft gezorgd dat ik in Antwerpen bij mijn ouders kwam. Op de verjaardag van ‘et gastje’. Laat me gewoon in die overtuiging. 
De vorige keer nam ik - onwetend - een valse start. Ik wou persé naar Butare want dat staat op m’n pas, alleen, wat ik dus niet wist, het heet geen Butare meer. Nyanza is de huidige naam van het district, alwaar de vroegere hoofdstad was. Ik ben geboren in een dorpje dichtbij Burundi, je zou er te voet heen kunnen, naar Burundi. 

Et gastje zei me: “Als je wilt, gaan we naar je geboortedorp.” Ik zei: “Nee, de stad Nyanza is al voldoende.” Voor nu. Misschien ooit es. Op video was het mooi. 
Wat ben ik? DNA-test. Vooral Oost-Afrikaans. Een vleugje West-Afrikaans, Noord-Afrikaans en Midden-Oosters. Een mix. Als ik stoer wil doen: “Ik ben deels Masaai”. Wat dus òòk is. Een mix. 
Een verhaal: op de overzetboot van Zanzibar naar het vaste land in Tanzania maakte ik meer dan een bijzondere kennismaking met een groep Masaai. “Ik ben òòk deels Masaai”, de Tanzianen en toeristen rond me heen moesten erom lachen. Maar ik meende het.

Het resultaat van een DNA-test, zo’n drie jaar terug. West-Afrika: Sierra Leone en Nigeria heeft ieder mens op aarde in z’n bloed, dit negeren is doen alsof wetenschap niet zou bestaan. Mijn heritage ligt vooral in een gebied dat zich strekt van Oost-Afrika tot in het Midden-Oosten. 

Onze planning: Kigali, Nyanza, op safari in Akagera (je kan NIET naar Oost-Afrika gaan zonder een safari te hebben gedaan, ooit wil ik et gastje es meenemen naar een safari in Tanzania), hopelijk ook een dorp met heel veel Twa’s. En uitrusten in Gisenyi. Dansen op het strand. 




Geen opmerkingen: