van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


vrijdag 10 september 2021

over cryptiden, de menselijke fantasie en dingen die echt lijken

Bigfoot, het monster van Loch Ness, trollen, de Verschrikkelijke Sneeuwman, gremlins etc., ze zitten diep vervat in onze folklore. Soms is het een hersenspinsel, andere keren een optisch effect, daarnaast kan het soms ook historisch of wetenschappelijk verklaarbaar zijn. Alleszins hebben we er steevast zo'n stevige draai fantasie aan gegeven wat maakt dat kleine kinderen voor het slapen gaan eerst onder het bed willen kijken. Goed bezig, volwassenen, geef jezelf een pluim met dit nuttig gebruik maken van onze fantasie: kinderen schrik aanjagen. Halloween? 

 


In Japan zijn de cryptiden, de fantasiebeesten (afgezien van Godzilla) tenminste lieve schattige helpers: kinderen zouden juichen moesten ze die ooit tegenkomen, bij ons lopen ze weg.

 


Dracula heeft echt bestaan. Vlad Dracula uit Roemenië moet zowat een van de meest verschrikkelijke personen in de wereldgeschiedenis zijn geweest. Omdat hij van adel was, ging deze seriemassamoordenaar ongestraft z'n gang met het spietsen van mensen. Weerzinwekkend.
Vampieren bestaan ook echt. Nee, ze drinken geen bloed en het gaat hier eigenlijk om een triest gegeven: porfyrie is een zeldzame erfelijke ziekte. Men heeft het ultrableke uiterlijk van een vampier, zonlicht moet vermeden worden (blootgesteld aan de zon zouden er zelfs lichaamsdelen kunnen afsterven). Ooit las ik een reportage waarin twee kinderen met deze ziekte vampierentanden vertoonden. Bij het aanschouwen van deze ziekte sloeg de menselijke fantasie vast op hol (hoe gaan we kinderen nog meer schrik aanjagen?) 
Ontvoering door buitenaardse wezens en andere soorten agressieve horrorfiguren zijn eveneens perfect verklaarbaar: slaapparalyse. Het betreft hier een van de vele slaapstoornissen en je mag van geluk spreken als je er geen last van hebt, ik weet maar al te goed hoe terrifying die ervaring is want ik heb er namelijk wél last van. Tijdens je slaap word je even helder maar je kan noch je ogen openen, noch bewegen. 
Wat het pas écht angstaanjagend maakt, zijn de bijkomende hallucinaties. Onbeweeglijk onderworpen aan een levendige nachtmerrie die realiteit lijkt. Aan de hand van deze slaapstoornis heeft men bepaalde horrorelementen kunnen verklaren. 
 
 Andere keren gaat het gewoon om ware optische effecten. Sorry, maar ik mag het gerust dom noemen om dit dan voor waar aan te nemen. 
 
Er is een hele hoop folklore, de kinderen met de zwarte ogen die voor je deur staan, Slenderman. In de V.S. waren er twee twaalfjarige meisjes die hun vriendinnetje wilden opofferen aan dit onbestaande figuur. Twaalfjarigen (!) en don't tell this at home, parents. Elfen en kabouters zouden dan weer lief zijn. Maar er moet altijd wel een kabouter tussen zitten die een eikel is. 
 
 

 

Geen opmerkingen: