van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 16 november 2020

Over The Breakfast Club, Clueless en Mean Girls

 Ik ga verder op m'n vorige post. Waarom? Because I can. And The Breakfast Club, Clueless en Mean Girls zijn tienerfilms die ik met grote liefde herbekijk en herbekijk.

The Breakfast Club: 

Zoals het in de trailer wordt gezegd, "a Brain, a Beauty, a Jock, a Rebel and a Recluse" worden er vijf archetypes high schoolers samengebracht in de strafstudie op zaterdagvoormiddag. John Hughes was de hogepriester van 80's high school films en met The Breakfast Club gaf hij ons (arguably) de beste film in z'n genre ooit gemaakt. De high school film die de beste defenitie is van een goede high school movie. Wat de film zo geniaal maakt? Het gegeven is heel eenvoudig: zet vijf archetypes samen in een bijna real time actie. Quotebare dialogen, geloofwaardige karakters, verhalen over teen angst en niet te vergeten, geweldige acteerprestaties. En een goede soundtrack. 


Clueless: 

In m'n tienerjaren keek ik samen met VT4 (The Simpsons, Friends etc.) bijna non stop naar MTV Europe. Clueless was een film voor ons, de MTV generation. De trailer stond dan ook zwaar op de MTV-rotatie. Alicia Silverstone, de coole chick in Aerosmith video's, speelde in een film like Beverly Hills 90210 goes MTV. De regisseuze Amy Heckerling maakte 10 jaar ervoor Fast Times at Ridgemont High, ook een iconische high school movie maar die heb ik nooit zo gesmaakt. Clueless daarentegen. Tot Mean Girls kwam, was Clueless easily the most quotable teen movie. Met alweer een goeie MTV soundstrack. 


Mean Girls:

Het is bij toeval dat ik deze film halverwege jaren 2000 heb ontdekt. Ik was een twintiger, al een tijdje afgestudeerd van 't unief en zat niet echt te wachten op de volgende Lindsay Lohan film (alhoewel Lindsay Lohan in The Parent Trap en Freaky Friday duidelijk over talent beschikt). In die préstreaming periode ging ik belachelijk vaak naar videotheken, zat dagelijks actief op een filmforum, dus ofwel heb ik hem in een videotheek ontdekt, ofwel op een nerdy filmforum.   

Het maakt niet uit alwaar ik hem ontdekt, ik zag hem en vond hem verrassend hilarisch. De acteerprestaties zijn out of the roof, de dialogen nog meer quotable dan Clueless. Later las ik dat Tina Fey, de schrijfster en ook een van de actrices, zei dat volwassenen hem eigenlijk leuker vinden dan tieners. Ik kan me er zeker wel iets bij voorstellen. Tina Fey is een schrijfster die haar respect heeft verdiend in ondermeer Saturday Night Live. 3th Rock. Amy Poehler, haar Saturday Night Live vriendin, zit ook in de film.  

 

 

En ja, ik ben ondertussen veertig en herbekijk nog steeds deze films. Tell me, whuzz gooood? :-) Inderdaad.


Geen opmerkingen: