Als je Antwerpen hoort denk je in de eerste plaats aan de stad. Zelden aan de provincie. Toch bestaat Antwerpen uit drie gebieden: het gebied rond de stad Antwerpen, het gebied rond Mechelen en de Antwerpse Kempen. Ik zou durven stellen dat het gebied rond de stad Antwerpen en het gebied rond Mechelen commercieel, gevoelsmatig en cultureel het dichtst bij elkaar aansluiten aangezien het eigenlijk een groot verstedelijkt gebied is. Mortsel, de stad die aan de stad Antwerpen grenst behoort eigenlijk tot de stad Antwerpen. Niet geografisch maar wel cultureel, gevoelsmatig. Mortsel zou evengoed een district van Antwerpen kunnen zijn ware het niet dat het haar eigen burgemeester heeft. De stad Lier, die tussen Antwerpen en Mechelen ligt, neemt een bijzondere positie in aangezien het een stad is die helemaal op zichzelf kan staan maar waarvan de bewoners tevens een grote invloed ondervinden van de stad Antwerpen. Vele Lierenaars gaan naar Antwerpse scholen en brengen alsook hun vrije tijd door in ‘t stad. Ik heb het gevoel dat er dus toch wel in het gebied Antwerpen-Mechelen een soort verbondenheid heerst. Heel anders is dat met de Antwerpse Kempen.
De Kempen is een heel landelijk gebied, je vindt er doorgaans kleine steden, veel groen, bossen. Ook is het wat verder verwijderd van de stad Antwerpen. De mentaliteit is er helemaal anders en eigenlijk is er niet zo’n culturele verbondenheid met de stad Antwerpen. Die reikt immers niet verder dan Zoersel en Malle. Vorselaar en Herenthals zijn immers al een heel andere wereld voor de gemiddelde stadAntwerpenaar. Nu las ik dat er ambities zijn (weliswaar van de Kempenaars) om van de Antwerpse Kempen een eigen volwaardige provincie te maken: namelijk de Kempen. Tja. Wat moet je daarvan vinden?
Andere provincies voelen immers ook niet altijd zo’n verbondenheid. Neem nu Oost-Vlaanderen: het Waaslandgebied, dat aan de stad Antwerpen grenst is eerder gericht op Sint-Niklaas of de stad Antwerpen (het gebied tussen Sint-Niklaas en Antwerpen is dan ook een verstedelijkt gebied) dan op Gent. Aalst kent zijn eigen fiere trots en richt zich meer naar zichzelf of Brussel dan naar Gent. Het gebied rond Gent is natuurlijk, vanzelfsprekend Gents. Nooit heb ik gehoord of gelezen dat bijvoorbeeld het Waasland een aparte provincie zou willen vormen. Het is niet omdat je in de schaduw staat van een grotere stad in je provincie waarmee je je cultureel niet zo verbonden voelt dat je daarom je eigen provincie moet gaan vormen. Dan zou op den duur een enorme versnippering van het Belgiëland tot gevolg hebben waarin misschien alleen Limburg nog bij elkaar zou blijven. Misschien want, ik hoor daar ook spreken over Oost en West Limburg.
Waarschijnlijk willen de Kempenaars zich afscheiden omwille van leuzes als ‘Antwerpen is ’t stad en de rest is parking!’. Lach er gewoon mee en basta. Die van ’t stad zijn nu eenmaal bot chauvinistisch. Om daarom al een eigen provincie te willen is gewoon ... (ik denk dat men de aanvulling zelf wel kan maken).
2 opmerkingen:
er moet mij even iets van het hart. stad mortsel? stad mortsel? ik snap echt niet dat mortsel een stad is. mortsel is een veredeld plattelandsdorp vol met rare mensen...(hehe sorry dat moest efkes...)
Ik denk net hetzelfde als jij over Mortsel (alleen van die rare mensen laat ik achterwege ;-) ). Maar officieel is het dus een stad. En de inwoners zijn daar héél, héél, héél erg trots op. Ik heb ooit es met een invasie Mortselaars gewerkt. Nog geen Antwerps chauvinisme, maar toch bijna!
Een reactie posten