van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 20 december 2011

niggabitchen met jackie

Wat een mediastorm: vandaag las ik dat hoofdredactrice van het blad Jackie, Eva Hoeke, een ware mediarel veroorzaakte door het woord 'niggabitch' in haar blad te laten drukken. Daarmee verwijzende naar de stijl van popster Rihanna als de ultieme 'niggabitch'. Om eerlijk te zijn kende ik het Nederlandse modeblad niet en ik vermoed dat het zo heet omdat Jackie Kennedy een stijlicoon was. Maar met het woord niggabitch doet men Jackie Kennedy helemaal geen eer aan: zij was net diegene die nauw samenwerkte met de Afro-Amerikaanse auteur Dorothy West uit de Harlem Renaissance, het woord niggabitch zou niet echt op haar goedkeuring onthaald worden. De hoofdredactrice ging ervan uit dat je het woord mocht gebruiken omdat het constant in de media opduikt. Wrong.
Nigga is inderdaad slang en het mag onder zwarten gebruikt worden maar da's een geuzennaam. Als andere rassen het gaan gebruiken is het een regelrecht zeer beledigend scheldwoord dat doet denken aan de slavernij en de rassensegregatie. Uiterst kwetsend. Er zijn in het verleden al genoeg rellen geweest rond raciale slurs dat zoiets toch algemeen geweten zou moeten zijn: onder de 'eigen' bevolking mag het als geuzennaam, ga je er anderen mee aanduiden wordt het ronduit beledigend. En dit geldt niet alleen voor de raciale slurs in verband met de zwarte bevolking. Nigga is dus sowieso al een heel gevoelig woord en als je er nog es een bitch achter gaat plaatsen heeft het hier hélemààl een negatieve bijklank. In de hiphop slang is bitch inderdaad het neutrale woord voor vrouw maar in combinatie met nigga heeft bitch een negatieve ondertoon.
Want wat is eigenlijk een niggabitch? For your information: een niggabitch is een zwarte veelal zwaarlijvige dame die ordinaire, te strakke en onthullende kledij draagt. Ze gedraagt zich luidruchtig, onvriendelijk en spreekt in ghetto speech. Dat is een niggabitch en Rihanna beantwoordt niet aan dat negatieve stereotype: ze draagt 'edgy' designerstukken, komt uit Barbados, overigens volgens dat artikel uit Jamaica, en kan zich dus onmogelijk van ghetto speech bedienen. Door haar een niggabitch te noemen worden alle zwarte vrouwen niggabitches. En dat is ignorant. Bruist van de negatieve vooroordelen tegenover de zwarte bevolking.
Wat me verder ook nog voor de borst stuitte waren de kromme grammatica om de zogenaamde speech te imiteren en de suggestie dat niggabitches geweld gebruiken. Bedroevend. Volgens mij hebben de schrijver van het artikel en de hoofdredactrice te veel waarheid gezien in de 'gekleurde' documentaires van Mildred Roethof die ons inderdaad het beeld schetsen van 'zwarten slagen er alleen maar op'. En nog wat: als zwarten verbolgen op dit artikel reageren is het niet omdat ze overgevoelig zijn. Ze doen dat omdat er alweer een negatief stereotype in de media van hen wordt gezet. Dat moet je niet zomaar oké vinden.



Geen opmerkingen: