van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


woensdag 7 december 2011

Club Med

Alle clichés die je leest en hoort over Club Med zijn waar. Ik ben een paar keer met hen op reis geweest en ik vind clubvakanties heerlijk. Alleen heb ik de goeie ouwe tijd van de Club (voor de jaren 2000) meegemaakt want toen ik voor de vijftigste verjaardag ging, was het al anders. Dus wat ik hier ga neerschrijven klopt waarschijnlijk al niet meer. Les Bronzés geeft een goed beeld van hoe het er eigenlijk aan toegaat. Alleen is die film wel over de top natuurlijk, en toch, heel herkenbaar.

Hoe verloopt je reis:

Aangezien de clubdorpen (de village genoemd, franse uitspraak) bij stranden gelegen zijn moet je na je aankomst op de luchthaven toch wel minstens een uur de bus in, vaak langer. Eenmaal aangekomen word je als GM (Gentil Membre, vakantieganger) of je nu 's nachts of overdag aankomt, begroet door alle GO's (Gentil Organisateur, dat zijn Club Med medewerkers). Bij aankomst klappen ze voor je, echt waar, waarna je een drankje sinaasappelsap krijgt met wat extra rond of in. Een GO begeleidt je naar je bungalow/hut of hotelkamer en maakt ondertussen een vrolijk praatje met je waarna je meteen erna naar het restaurant mag gaan om aan te schuiven voor het buffet, 's morgens, 's middags, 's nachts, maakt niet uit. Niet elke dag komt er een nieuwe lading GM's aan, slechts een keer per week en je voelt je een 'ancien' als je die prille GM's ziet. Wel kan het gebeuren dat er een klein aantal mensen op andere dagen arriveren maar die krijgen dan niet zo'n uitgebreide verwelkoming.
De eerste dag al merk je dat er bij Club Med voor alles een uur is: de planning van de dag hangt namelijk met het uur uit en velen schrijven dit dan ook op. De eerste dag is er, zo snel mogelijk, een kennismaking met de nieuwe GM's voorzien. Je verzamelt in het amfitheater en krijgt een rondleiding door het clubdorp, daarna stelt de Chef de Village zich voor, de baas, zeg maar, en houdt een toespraak. Verder worden alle GO's voorgesteld en dat betekent voor de 'anciens' een uurtje geen sportactiviteiten. En let wel: het Frans is de voertaal. Na de toespraak leren de GO's je de 'crazy sign' aan wat zoveel is als de clubdans. Crazy signs zijn echt typisch Club Med: na het spectacle (de avondshow dus) worden er een paar crazy signs gedanst en iedereen doet mee. Het zijn altijd dezelfde nummers en de allerlaatste crazy sign is dé clubdans.
De eerste dag zie je ook dat er een fotograaf rondloopt, echt, de hele dag loopt hij rond en zijn foto's vind je bij het grote restaurant. Die foto's zijn bedoeld voor jou om te kopen en vaak pak je er een paar mee want de fotograaf is echt goed met zijn blinkende foto's, op groter formaat.
Terug naar het schema: Club Med is dus ook vaak sporten. Je hoeft niet aan sport te doen als je niet wil maar op elk uur van de dag, tot het avondeten bedoel ik dan, kan je een sport beoefenen, en die uren hangen uit op het schema. Om 9 uur boogschieten, om 10 uur zeilen, om 11 uur tennis. Dat dus. Je krijgt echt les en de sportinstructeurs, GO's dus, zijn goed. Hun baas is de Chef du Sport. De enige die boven hem staat is de Chef de Village die de grootste bungalow heeft.
En elke dag wordt er overdag iets speciaals gedaan: meestal is dat een spel bij het zwembad, de winnaar krijgt een gratis cocktail want cocktails zijn bijzonder geliefde dranken in Club Med, net als tequilashotjes in de discotheek 's avonds. Alles is all inclusive alleen aan de bar moet je wel betalen. En nee, niet met geld: eerst waren dat kralen en tegenwoordig is het een papieren boekje. Als je vertrekt, reken je echt af. Maar in het restaurant is het eten, de drank allemaal inclusief. En je krijgt wel vier keer per dag eten: uitgebreid ontbijtbuffet, mét taart, uitgebreid middagbuffet, ook mét taart, het vieruurtje (petit déjeuner) dat een keer per week zeer, zeer uitgebreid is en het driegangendiner. Vroeger werd dat geserveerd maar tegenwoordig is dat ook een uitgebreid buffet geworden. En moet ik het vertellen: Club Med werkt met thema-avonden: dan wordt er bijvoorbeeld opgedragen dat alle vrouwen die avond in het restaurant een rok aanmoeten of je hebt dan een Amerikaanse avond met hamburgers en Amerikaanse muziek bij de bar.
Gewoonlijk telt een clubdorp twee restaurants: een groot met grote tafels waaraan je samen met andere GM's zit en een GO, en een kleiner intiem restaurant waarvoor je moet reserveren. Zij die in het intiemer restaurant zitten gaan meestal 's avonds niet naar het spektakel, dat is geen regel, het gebeurt gewoon. De kinderen eten samen met de andere kinderen: zij zitten in de miniclub of tienerclub en voor hen wordt goed gezorgd.
Wat ook niet ongewoon is: tijdens het eten word je geanimeerd door een grappige GO. De 'funny' GO zit je eigenlijk de hele dag door te entertainen en vooràl tijdens het eten. Onvergetelijk waren Momo en Jimmy: beiden tennisleraren en een van hen was de Chef du Sport. Als zij het restaurant binnenkwamen riepen ze heel luid: "Bon appetit!" en riep het ganse restaurant "Merci!". Of er was wel iets anders waarop iedereen dan reageerde. En oh ja, overdag loop je in je strand- of sportkledij rond en 's avonds trek je na de douche een deftigere outfit aan om te eten, naar het spektakel te gaan en een dansje te placeren.
Na het eten is er dus het spektakel verzorgd door de GO's en twee keer per week is er een show van de GM's. Je wordt gewoonlijk in het restaurant gevraagd door een GO of je mee wil doen en da's dus een eer. Da's een show, de andere show wordt verzorgd door de kinderen. En weerom: niet alle kinderen hoeven mee te doen. Als je als GM de show mag verzorgen sta je op het einde mee de crazy signs vanop het podium te dansen en da's zo cool.
Elke dag is er ook een uitstap voorzien: sommige zijn gratis, andere betalend maar inschrijving is verplicht. Je bent een dag of een halve dag weg naar een verlaten eiland of trekt op culturele doortocht door het land. Sommige uitstappen beginnen echt wel vroeg: om 5 uur 's morgens zit je na een ontbijtbuffet al in de bus maar die uitstappen zijn zo zwaar de moeite waard. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen, valt van het ene wauw-moment in het andere. Naast die uitstappen mag je het clubdorp altijd op eigen houtje verlaten. Soms zijn er busjes voorzien naar de dichtstbijzijnde stad, elk uur vertrekt er dan zo'n busje of je loopt gewoon het clubdorp uit.
Een van de hoogtepunten is het feest van de 15e augustus: Maria Hemelvaart. Daar werd vroeger altijd kweeniwa van gemaakt. Minstens tien verschillende soorten gratis cocktails prachtig opgesteld, ijssculpturen in het restaurant en een prachtig vuurwerk. Tegenwoordig doen ze dat niet meer zo uitgebreid, best wel jammer want dat was knap.
En je hebt gewoonlijk ook nog een karaokeavond waar men dan voornamelijk Franse klassiekers zingt.
's Avonds is er de discotheek voor de partygangers en niet zelden gebeurde het dat GM's met knappe GO's in bed belanden. In Club Med is meer dan de halve dorppopulatie ongewoon sexy. Werkelijk.
Als je vakantie er na een week of twee weken opzit word je uitgewuifd door alle GO's en vallen er hier en daar traantjes. Of meerdere tranen. Alweer die bus op, back to reality want Club Med is absoluut geen reality.



Het Clubdorp:

De locatie is prachtig, idyllisch. Er zijn twee restaurants, bungalows, hutten of hotelkamers die elke dag worden schoongemaakt. Vroeger gingen die bungalows niet op slot want aan een kluis had je genoeg. Tegenwoordig is dit anders. Veel luxe heb je niet: geen tv, geen minibar maar je zit er sowieso niet vaak: enkel om te slapen en te douchen. In een hut heb je geen sanitair maar de openbare douches en wc's worden om het uur proper gemaakt, dus dat zit best snor. En omdat Club Med Frans is zijn er zowel Franse als doorsnee Westerse wc's. Zo'n Clubdorp is dus echt een dorp, groot, heel erg groot. Twee restaurants heb ik al geschreven, een groot zwembad waar er elke dag een uurtje aerobic en waterpolo is voorzien, een groot privéstrand. Er is een receptie voor al uw vragen, een winkeltje waar je Club Med souvenirs kan kopen, een bibliotheek, een kamer waar je naar klassieke muziek kan luisteren, een pianobar die meestal bij het zwembad staat, tennisvelden, een plek voorzien voor watersport (surfen, duiken, zeilen, waterski. Het zeilen gebeurt in catamarans), een plek om te boogschieten, voor hen die het niet kunnen laten: een televisieruimte, een amfitheater (in hotels is dat een theaterzaal) en een discotheek. Er zijn ook clubs met golfvoorzieningen, een circusschool, een klimmuur, een sauna, een wellnessruimte en solarium. Je hoeft je dus niet te vervelen.
Het cliché luidt dat hotels wat stijver zijn, chiquer en mondainer, bungalowdorpen oriënteren zich op families met hun uitgebreide mini- en tienerclub en huttendorpen zijn voor de jongere sportievelingen en de entertainment is daar nog meer aanwezig dan elders: hoe eenvoudiger het clubdorp, hoe hoger het entertaingehalte. Dit cliché klopt.


De GO's:

De GO's zijn er voor jouw entertainment en het is waar: ze werken constant. Je ziet hen 's morgens heel vroeg bij het ontbijt zich mengen met de GM's en 's nachts zie je hen als laatste in de disco fuiven. Elke dag want een GO heeft geen vrije dag. Een GO komt bij je aan tafel zitten en houdt het gesprek aan de gang. Hij is grappig, vlot, heel leuk en 'flirt' met de gasten. GO's zijn ontzettend populair: de gave mannen en vrouwen. Ze zien er goed uit: gebruind, strak en zowat elke GM heeft wel zijn favoriete GO. Sommige GM's belanden dus ook met GO's in bed. Een GO geeft je het gevoel dat je zelf ook heel leuk en interessant bent. En is altijd aardig, heeft geduld en is hulpvaardig. Je kan alles aan ze vragen. Gewoonlijk spreekt een GO vloeiend Frans en Engels en zal niet veel over zichzelf praten tenzij je erachter vraagt. Als je alleen reist met Club Med zal er een GO zich wat meer over jou ontfermen en ze zijn een brok goedlachse energie.

De GM's:

Misschien dat je hen in het dagdagelijkse leven niet zou aanspreken maar in Club Med praat iedereen met iedereen en is iedereen aardig voor elkaar. Af en toe heb je hier en daar wel een arrogante Fransman of Italiaan die Frans spreekt met zware Italiaanse tongval maar gewoonlijk is iedereen wel prettig in de omgang. Het publiek bestaat dus voornamelijk uit Fransen, Italianen en heel veel joden. Op die manier leer je de onvervalste Franse joie de vivre kennen, de nonchalance en bijna elke Fransman doopt zijn brood in de soep, koekje in de koffie. De Fransen zijn gewoonlijk heel open naar de niet-Franstaligen toe, de Italianen blijven liever onder de Italianen.
Net als de GO's zijn de GM's gewoonlijk knap. Het ene model na het andere passeert er, bij wijze van spreken. En er is altijd een groepje populaire 'babes' die rond de knapste GO hangen. Of een keisexy dame die overdag, buiten in het restaurant, met alleen een string paradeert bij het zwembad en met een oudere dikke man is. En je wordt steevast verliefd of ontwikkelt een zwak voor een GO of GM. Daar kan je eigenlijk bijna zeker van zijn.
Verder is het ook verwonderlijk dat er massa's en massa's GM's gewillig meedoen met de Club Med tradities van de crazy signs te dansen, of het terugroepen naar een GO die grappig doet in het restaurant. Ooit las ik ergens 'Het is een kamp voor volwassenen (en kinderen).' en it is. En mensen gaan er echt in op: in het dagdagelijkse leven zetten ze geen voet op de dansvloer, vinden ze de crazy signs te populaire muziek, maar in Club Med: enthousiast meedansen en liefst op het podium. En heel veel GM's zie je rondlopen in een t-shirt van Club Med.

De Club Med ervaring is uniek, het is geen realiteit, verre van, maar het is wel leuk. Heel leuk. En dat schrijf ik zelfs die een hekel heeft aan strandvakanties.



Geen opmerkingen: