van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 9 december 2008

i want my MTV-generation!

Ik behoor tot de laatstgeborenen der Generation X’ers (1965-1980). Afgezien van de Grunge (one nation under a filthy mood) heb ik me nooit echt verbonden gevoeld met de X’ers. Het gelijknamige boek van Coupland staat in m’n bibliotheekkast, heb ik gaarne uitgelezen, maar doch... Het verloren waardeloze gevoel dat onze generatie zou kenmerken leefde niet zo onder mijn klasgenoten. Wij waren eerder een overgangsgeneratie (na Generation X komt Generation Y - origineel blijven ze wel - ) en da’s de reden waarom ik en m’n klasgenoten uit die X-boot vielen, een beetje van dit, een beetje van dat, dat men mixt tot men de  Doom Generation (naar een gelijknamige film van Araki) krijgt, maar veeleer duikt de term MTV-Generation op (of Much Music in Canada) (1975-1986) en jawel, die term dekt de lading. MTV-generation, MTV.

Wij waren MTV: we kwamen thuis van school en waren blij de lieftallige immer goedgezinde Rebecca de Ruvo weer te zien op Dial MTV, hingen aan de lippen van Ray Cokes in MTV’s Most Wanted, hij was de man van de 90’s, en gingen slapen nadat we de nodige portie Grunge binnenhaalden op MTV’s 120 minutes. In onze woonkamer stond MTV non stop aan, op school spraken we over the Real World en  de droom was een MTV-VJ te worden: Ray Cokes, Rebecca de Ruvo, Simone Angel, Pip Dann, Sonja Saul, Steve Blame, Paul King, Vanessa Warwick, Christiane Backer, Carolyn Lilipaly, Marijne Van der Vlugt,... zij waren onze helden, net omdat ze voor MTV werkten.

MTV betpaalde onze lifestyle: wij deden niets liever dan hun richtlijnen vrijwillig opvolgen. Zei een VJ gek te zijn van een band dan holden we diezelfde dag nog naar de Bilbo om die CD te kopen. Zo kochten we ons gek aan muziek. 

Wij wisten nog hoe je inhoud (X) met image (MTV) moest combineren. ...  Image and content, dat zijn wij, de MTV-generation: beeld en klank.

Mis die ouwe MTV Europe!


2 opmerkingen:

herman zei

Zooo herkenbaar :)

Ik heb er zelf ook eens een stukje over geschreven op een ex-blogspot.

Wat voor mij een van de doodsteken was voor MTV was dat er hier op een gegeven moment een MTV Nederland kwam.... Dat vond ik jammer, ik voelde me op een bepaalde manier altijd wel verbonden met de rest van Europa als ik naar MTV keek... Maar toen kregen we opeens Nederlandse VJ's en ook slechtere muziek. :(

Leuk dat jij het destijds ongeveer hetzelfde beleeft hebt. :)

katie morosky zei

Ik vind het nog altijd ontzettend belachelijk dat ze dit ooit hebben gedaan. MTV was vroeger kwalitatief veel beter en trendbepalender. Nu is er inderdaad ook wel een wildgroei aan muziekzenders maar ergens las ik dat MTV in haar beginjaren gewoon een van het beste was wat ooit op televisie is vertoond. En ja, dat klopt. :-)