van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 23 maart 2009

reality tv: panem et circem voor de moderne mens

Reality TV, ik ga me hier niet als moraalridder opstellen aangezien ikzelf met volle overgave aan het genre verslingerd ben. Yup: Nikki’s Geheim, Undercover Lover, Temptation Island, The Bachelor, Paradise Hotel, … Smullen. Sensatie, voyeurisme. Mensen domme dingen zien doen en zeggen kan heerlijk verslavend zijn, Jambers wist dit meer dan een decennium geleden ook al. Je wàcht gewoon op het moment dat de deelnemers zich weer es belachelijk zullen maken want dan kan jij ze, veilig achter het scherm, uitlachen, ik weet het, heel zwak. Belangrijk is dus ook dat die deelnemers zich ver van de normale gedragingen houden. In (het relatieve rustige) The Bachelor worden al die meiden dolverliefd bij de allereerste ontmoeting met hun bachelor, op Temptation Island gedragen de koppels zich alsof ze vrijgezel zijn en niet gefilmd worden (goed wetende dat hun partner de beelden te zien zal krijgen),… Net die ongelooflijke, onwaarschijnlijke ‘Nééé! Nééé!’ maakt zulke programma’s leuk.   

Afgezien van Temptation Island en Undercover Lover zijn Vlaamse realityseries doorgaans braaf in vergelijking met Amerikaanse. Daar heb je programma’s als Celebrity Rehab waarin voormalige beroemdheden proberen af te kicken van drank, drugs. Nee, dus niet van een gewoon sigaretje. Na 5 minuten heb ik de show moeten stopzetten: iemand helemaal heen zien door drank of drugs is niet echt een pretje om naar te kijken, zoiets gaat voor mij net iets te ver. In Amerika waar het sensationele realityconcept ondertussen al heel normaal is, heet het een hit  te zijn. Welteverstaan, een hit in de overvolle realitymarkt waar carrières worden gemaakt en gekraakt: misschien weet u nog niet dat er heuse Amerikaanse realitytv celebrities bestaan die van de ene naar de andere show lopen om ‘zichzelf ‘ te spelen. Sommigen noemen zichzelf ‘actors’. En het is dan aan de kijker om uit te zoeken wie er echt of fake is. Daarbij wordt hij geholpen door de programmamakers die er telkens weer in slagen iemands vuile was uit het verleden in het programma te krijgen. Sensatie, jawel.

Reality TV: vergeet al dat gebral over interessante sociale wetenschappelijke experimenten. Het is niet meer dan drank, verleiding, drama en sociale uitschuivers. En als je dan nog een beroemdheid of een, twee kan strikken die alles doet voor publicity heb je helemaal een hit. 

   

 


Geen opmerkingen: