Hier schrijf ik enkele kenmerken op:
-Boven alles zijn ze socialites. Wat dat betekent? In Amerika heb je zoiets als een social list waar iedereen in staat die iets voorstelt. Sta je in de social list dan mag je binnen in bepaalde clubs, feestjes waar de doorsnee burger uren voor in lijn moet staan om vervolgens buitengewezen te worden. De hoofdactiviteit van socialites zonder baan is charity, benefietetentjes enzo. Carrie en haar vrienden uit Sex & The City zijn socialites.
- East Coast gericht. De Amerikaanse East Coast is het wallhala van het oudgeld. En met East Coast bedoel ik: Connecticut (een van de rijkste staten, zoniet de rijkste van de VS), Massachusetts, New Jersey (ook zo'n rijke staat) en de steden Philladelphia, New York City (vnl Manhattan) en de gebieden rond New York City: Long Island (met de Hamptons) en Westchester County.
De Amerikaanse West Coast (California en met name LA dan) is eerder voor de nouveau riche. West Coast is protserig in vergelijking met de East Coast. Praten over geld is taboe.
-Ivy Leage en de juiste scholen: Oudgeldkinderen kennen elkaar en niet alleen omwille van de benefietetentjes, ook de schoolbanken hebben ze met elkaar gedeeld. Dat gaat van the Daltons in Manhattan tot een chique boarding school in Connecticut of zelfs Zwitserland om dan later met z'n allen samen naar Yale, Harvard, Princeton,... te trekken waar ze makkelijker binnen raken omdat ze het geld en de juiste contacten hebben.
-Summeren: "Waar summer jij?" is een gebruikelijke vraag in het oudgeld milieu. Net zoals bij ons de rijken hun vakantie in Knokke doorbrengen hebben de oudgeldfamilies ergens een enorm landhuis staan alwaar ze gaan summeren. Typische plekken om te summeren zijn The Hamptons (Long Island), Martha's Vinyeard (Massachusetts) en Florida. Winteren doen ze natuurlijk op de skipiste van Aspen (Colorado) of St Moritz (Zwitserland).
-Debutante Ball: een keer per jaar komen alle huwbare meisjes uit de upperclass op een (benefiet)bal met de bedoeling daar de juiste echtgenoot te leren kennen. Zo blijft het geld netjes binnen de familie.
-Sport: oudgeld zal je niet zo snel professioneel voetbal zien spelen. Oudgeld doet aan hockey, paardrijden, tennis, zeilen, schermen en natuurlijk golf ... als het maar duur en exclusief is. Voetbal is voor het plezier en niet om je bij een club aan te sluiten.
Het oudgeldmilieu is voornamelijk heel erg gesloten, daar kom je niet zomaar in. Wil je er toch binnen geraken dan moet je naast de juiste etiquette, gebruiken, zeker de juiste mensen kennen ... en dan nog. Jamie Johnson, erfgename van het Johnson & Johnson fortuin maakte een documentaire over het leven van zijn milieu, die van de ultrarijke families, Born Rich, en dat kostte hem een paar vrienden. Over het fortuin wordt niet gepraat.
Enkele ronkende namen: Het meest tot mijn verbeelding spreken is de familie Vanderbilt. Een schatrijke familie wier faam teruggaat tot de negentiende eeuw, vele, vele bekende socialites heeft voortgebracht en die zowat Manhattan hebben gebouwd. Verder ook de Rothschild familie, een bankiersfamilie met een lange stamboom die over de hele wereld verspreid is. Verder heb je ook natuurlijk nog de Trumps, de Whitneys, de Johnsons, de Hiltons, de Kennedys, de Bushes, de, de, de,...
de Born Rich- documentaire:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten