van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


vrijdag 21 oktober 2011

INTP'er typeren

Ik ben een INTP, een rationalist, een denker. Op een bepaald wetenschapsform (ik en internetfora, yeah) las ik dat de huidige psychologie geen waarde meer hecht aan de Briggs-Myer psychologische typologie maar ik doe het dus wel, en bedrijven ook. Dus zo'n BullS* zal het allemaal niet zijn.
INTP zijn bevalt me best wel, alleen zijn we met zo weinigen. Effe kort uitleggen: je hebt:

extravertie (E) tegenover introvertie (I)
intuïtief (N) tegenover sensitief (S)
feelers (F) tegenover thinkers (T)
judgers (J) tegenover perceiving (P)

Extraverten zijn sociaal, op anderen gericht en uiten zich gemakkelijk. Introverten uiten zich niet makkelijk en zijn niet zo sociaal. Alles speelt zich af in hun hoofd.

Intuïtieven zijn niet gericht op de concrete wereld rondom hen, dit in tegenstelling tot de sensitieven die enkel nadenken over zaken die tastbaar zijn.

Feelers gooien hun gevoelens en emoties in de strijd bij hun beslissingen en meningen, thinkers drijven op logica en hebben een hekel aan irrationaliteit.

Judgers willen snelle beslissingen nemen en handelen, terwijl perceivers hun opties willen openhouden.

De eerste onderverdeling heb je tussen:
de SJ-mensen die Zorgdragers worden genoemd, het woord zegt het zelf. Ongeveer de helft van de bevolking valt onder hen.
De tweede groep bestaat uit de SP-lui die Kunstenaars heten. Ongeveer een 30% is Kunstenaar.
De derde groep zijn NT'ers, de Rationalisten. Slechts 6 % is Rationalist.
En de vierde en laatste groep valt onder het NF-spectrum, de Idealisten. Ongeveer een 15-tal % mag zich een Idealist noemen.

Als je deze individuele letters nog gaat combineren komt je bij 16 types, en bij ieder van ons zou een type dominant zijn. Bij mij dus de INTP en we zijn niet met velen. Sowieso heb je al meer gevoelsmensen dan thinkers, onder de vrouwelijke bevolking dan, en het NT-type, de rationalisten, vormen al helemaal de minderheid. En dat merk je wel, vind ik.

INTP'ers zijn de geeks of de geeks in disguise. Het prototype INTP'er is die van de geek achter de computer en sociaal totaal faalt. Tenzij hij of zij met een andere NT'er in contact komt, maar zoals gezegd, er zijn er niet zovelen. De andere INTP'er is moeilijk te herkennen of eigenlijk totaal niet te herkennen, tenzij door een andere INTP'er. Dit komt: een deel INTP'ers gedraagt zich als kameleons, helemaal onbewust. Ze gaan het gedrag van hun gesprekspartner spiegelen en daardoor kunnen ze overkomen als extravert, sociaal maar ze zijn het niet. De gesprekspartner denkt al snel een soulmate te hebben gevonden maar eigenlijk is dit slechts oppervlakkig omdat de INTP'er helemaal geen soulmate is. Hij spiegelt. Dat gebeurt dus allemaal onbewust en is helemaal geen act ofzo, eerder een manier om sociaal te kunnen zijn want de INTP'er voelt zich niet op zijn gemak in sociale situaties, omdat hij de drijfveren en handelingen van niet-NT-ers niet begrijpt.
INTP'ers houden hun meningen en bevindingen ook liever voor zich. Pas als ze zich bedreigd voelen of er uitdrukkelijk om wordt gevraagd geven ze die prijs. Ongezouten. Een ongezouten ragfijne analyse waar duidelijk over nagedacht is. En dat moet je dan maar kunnen verdragen want da's een objectieve visie op de feiten. Voor anderen is het wel schrikken: en dan vooral voor hen die dachten een soulmate te hebben gevonden en dan blijkt dat het totaal niet zo is, dat de INTP'er wel degelijk over je heeft nagedacht en je helemaal niet begrijpt. INTP'ers begrijpen alleen maar NT'ers, dat moge duidelijk zijn. Ze houden er alleen niet van hun werkelijke gedachten prijs te geven. Da's de introversie.


Ik ken buiten mezelf welgeteld twee INTP'ers (ik heb toch geschreven dat we zeldzaam zijn). Een is zo'n INTP'er in disguise die ik heb kunnen 'ontmaskeren' nadat ze met ragfijne muurvaste analyses op de proppen kwam en de ander beantwoordt net iets meer aan het klassieke geek gehalte. Vooral de geek in disguise (ik ben zelf ook een geek in disguise dus ik praat voor m'n eigen winkel) vind ik boeiend omdat je nooit weet wat hij of zij denkt. Je denkt dat ze aardig en meegaand zijn, je praat een eindje weg, je neemt hen in vertrouwen, vraagt hen om hulp en dan BAM komt hij met die keiharde objectieve analyse op de proppen. Dat vind ik eigenlijk best boeiend maar dat zal vast niet iedereen vinden.
Verder zijn INTP'ers emotional detached. Bij de geeks in disguise lijkt dat niet zo door het befaamde spiegelgedrag maar het is dus wel degelijk zo. INTP'ers zijn niet in touch met hun emoties en daardoor lijken ze ofwel koud of gaan ze net overdreven reageren. Shannen Doherty is een goed voorbeeld: ofwel werd ze vroeger op anger management gestuurd ofwel reageerde ze ijskoud wanneer ze in penibele situaties kwam. Gevoelens zijn het minst gecultiveerd bij INTP'ers en daarom kunnen ze er niet mee omgaan. Het zijn dus niet echt de meest warme personen. Bij sommigen lijkt het wel, door het spiegelgedrag, maar elke INTP'er zal zich ongetwijfeld heel awkward voelen als ze zich warm moeten gedragen.

Maar INTP'ers zijn doorgaans heel aangename lui (hmhm). Ze zijn tolerant, open van geest, natuurlijk hebben ze wel hun eigen gedachten die ze liever voor zich houden maar daar merk je niks van. Een van hun betere eigenschappen is dat ze intellectueel zeer nieuwsgierig zijn en zich door niks laten tegenhouden hun eigen theorieën te creëren. Ze zouden best wat meer hun ideeën mogen verkondigen want van hen valt wel iets bij te leren, iets origineel en goed doordacht. Hij ziet het dan ook als een grote uitdaging om op eigen houtje tot een bepaalde theorie te komen, dat vindt hij leuk. Ik schrijf nu 'hij' omdat de meesten onder hen mannen zijn: het cliché luidt dat mannen doorgaans thinkers zijn en vrouwen feelers.
Nog een goeie eigenschap is dat INTP'ers trouwe vrienden zijn, al worden ze het liefst met rust gelaten om na te denken, kennis te vergaren, ze appreciëren het ten zeerste wat je voor hen doet, da's alleen maar logisch niet? Maar ze laten je ook gemakkelijk vallen als de vriendschap niet meer aan hun logica voldoet. En dat kunnen ze makkelijk omdat ze zich maar met weinigen diep emotioneel verbonden voelen.
In een relatie zijn ze nogal afstandelijk, omdat ze zich daar ten volle als INTP'er kunnen profileren en INTP'ers zijn afstandelijk als ze zichzelf zijn. Ze zoeken vooral een partner waarmee ze samen nieuwe theorieën kunnen bouwen en zaken kunnen analyseren. Boeiend.
Het sleutelbegrip tot de INTP'er is dus eigenlijk het denken. Samen met de INTJ'er zijn ze het meest intellectuele van de psychologische types met het verschil dat INTJ'er eigenlijk meer the ruthless mastermind is en de INTP'er de absent minded professor. Hij is tòch aardiger.


1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dit echt geweldig goed geschreven en het is zoooo enorm herkenbaar allemaal.