van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 3 maart 2015

Everybody Dance Now: my favorite electronic music

Let get this party started right! Ik heb zo'n lijstje gemaakt van m'n favoriete electronica tunes en 't zijn er als bij toeval op de kop af 15 geworden. Waarom een lijstje? Omdat ik nu eenmaal van lijstjes maken hou. Ooit uren besteed aan een top 100 allertijden? Ja, dat heb ik gedaan.

Overigens heb ik me echt louter proberen te beperken tot Electronica, ik weet dat het best een vaag begrip is maar favorieten die meer neigen naar hiphop of house, dance heb ik er niet bijgenomen. En ook dat is best moeilijk te bepalen.

 Hier komt-ie (in chronologische volgorde want volgens favoriete volgorde is een haast onmogelijke zaak):


 Man Parrish - Hip Hop Bebop (Don't Stop) (1982)

Een Electrotrack waarin Electro nog niet Electro heette. Meer bepaald Electrohiphop of Electronic Boogie of something met electro en hiphop in waaronder je grote namen als Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash kan vinden. Man Parrish staat vaak tussen de Oldskool Hiphop en oké ja, dat begrijp ik best maar ik wil hen wel gerust in die vage scheidingslijn tussen Electro Boogie en Electro indelen. Zij zijn de pioniers van de Electro, of nee, dat is Kraftwerk. Of Mandre. Anyways. Cool stuff.  

 Cybotron - Clear (1983)

 Meestermusician Juan Atkins 's doing his thing. Hij staat aan de wieg van de Techno, aan die wieg van vele interessante projecten en dit is zowaar een van de beste nummers, vind ik, ooit gemaakt. Later in dit lijstje zal hij nog es verschijnen. 





Davy DMX - One For The Treble (1984)

Dit is alweer zo'n nummer dat je vaker zal terugvinden onder oldskool hiphop. Electro Boogie it is. Niet zo heel bekend en ik begrijp niet hoe dat mogelijk is.

This Ain't Chicago - Ride The Rythm (1988)

'88: de tweede summer of Love! '88 staat dus bekend als de tweede Summer of Love (de eerste was in '69, Woodstock anyone?) omdat toen de House massaal doorbrak en mensen op de dancevloer zich overgaven aan de lovedrug: XTC. Dit kan je een Housenummer noemen en dat is het ook.

Inner City - Big Fun (1989)

 Juan Atkins, de geniale danceproducer waar we het voorheen over hadden, had dé alleerste Technohit met deze song. En hoe jong ik ook was, wij hadden deze song op cassette. Ik plaats hem niet uit nostalgische overwegingen in deze lijst, 't is gewoon een onverslijtbare klassieker van een song.

Aphex Twin - We Are The Music Makers (1992)

Ambient. Is zo'n genre dat heel populair was halverwege de jaren '90 en Aphex Twin floreerde erin. En niet alleen in Ambient. Aphex Twin, alweer een genie. Hoe slaag je erin om een ogenschijnlijke eenvoudige track als dit boeiend te houden? Vraag het aan Aphex Twin.

DJ Food - Dark Lady (1993)

Halverwege jaren '90, in een Antwerps café: de Spaghettiworld. Ninja Tunes. In m'n halverwege tienerjaren was de Spaghettiworld het hipste café van Antwerpen waar ik vaak tot heel vaak te vinden was. Ze hadden er de hipste drankjes, de hipste muurschildering en de hipste muziek, wat toen Triphop en Jazzdance enzo heette. Dit is Triphop, een genre dat toen zo Ninja Tunes was.   

Slam - Positive Education (1995)

Dit nummer heb ik, als zoveel nummers in dit lijstje, pas jaren en jaren nadien leren kennen. Het was in een tijd, halverwege jaren 2000, waarin ik actief op zoek ging naar Technonummers. Zoveel beluisterd, wat op schijf gezet en dit sprong eruit.

Air - Talisman (1998)

Air sprak je met dezelfde adem uit als Daft Punk en Cassius. Goeie Franse House. Air verzorgde de muziek van een film van Sophia Coppola dus Air was cool en hun klassieker, Moon Safari, wou ik in huis halen. Heb ik gedaan. Dit nummer is gewoon. echt. prachtig. Prachtig.

Vitalic - My Rock (2001)

Op dit nummer heb ik zwaar liggen dansen in enkele Antwerpse dancings zonder dat ik ooit maar van Vitalic had gehoord. Wat ik wel wist is als de DJ deze plaat oplegde, de dancing uit z'n dak ging. Shazam bestond toen duidelijk nog niet. Nadien bracht Vitalic z'n full album uit en was je een oen als je 'm niet kende. 

Metro Area - Caught Up (2002)

Een van m'n favoriete nummers. Pas twee jaar geleden leren kennen. Past in het rijtje van Talisman. Van die parchtige songs. Zo prachtig dat je het woord niet eens kan schrijven.





Ellen Allien - Alles Sehen (2003)

Haar muziek leren kennen in een, ditmaal, zoektocht naar Electro. Het muntje is niet meteen gevallen, 'k heb er zonder overdrijven, minstens drie jaar over gedaan om haar te appreciëren. Maar toen ik haar eenmaal had!

 Justice - D.A.N.C.E. (2007)

Justice en Daft Punk. Het is bijna voor mij onmogelijk om hier niet van te houden. Alleen, in dit lijstje is natuurlijk nog wat anders. Justice D.A.N.C.E. is zo'n nummer waar ik toen de single van moést hebben en ik zeven jaar later nog steeds wild van word. Alleen daarom al is het hier op z'n plaats.

The Subs - Kiss My Trance (2009)

Een nummer van eigen bodem: meer bepaald van Gentse bodem! En als ik me niet vergis is het in een Gents park opgenomen. Als Antwerpenaar zou het mij misschien een beetje pijn kunnen doen dat een van m'n favoriete Belgische electroplaten niet uit Antwerpen komt. Maar oké ja: heb vijf jaar lang gewoond en gestudeerd in Gent en woon momenteel iets meer dan twee jaar in Brussel. Wat zoveel wil zeggen als: ik vind het gewoon keicool dat er een Belgisch nummer tussen m'n electrofavorieten staat.

Daft Punk - Beyond (2013)

Tja, ik ben al een Daft Punk fan sinds ze semi-onbekend waren in België. Jaren '94 of '95. Heb op een na, al hun full cd's, en dan slaag ik erin om een relatief onbekend recent nummer dat niet eens een single is, tot mijn favorieten te rekenen. Yeah.

 On the Dancefloor: een clip van de vroegere Technojaren somewhere in Detroit.




Geen opmerkingen: