van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 16 maart 2009

typen der mensen

Je kan de bevolking gerust kort door de bocht onderverdelen in vijf types:

 - zij die doen wat ze moeten doen en meer zelfs: je kent ze wel. Dé voorbeeldige types die hun taken een week voor de afgesproken tijd binnenbrengen. Maakt niet uit hoe zwaar die taak ook moge zijn: veel te vroeg af zal ze zijn! Oh ja, en daarnaast hebben ze er nog wat extraatjes aan toegevoegd. Zomaar. Aan hun werklust zou je ’t ze niet aangeven, toch hebben ze ook nog een druk sociaal leven: agenda volgepropt met activiteiten, activiteiten én activiteiten. Maar gestresst zie je ze nooit. Nee, hoor, met twee vingers in de neus hebben ze het daarnaast nog klaargespeeld een boek te schrijven. Ja ja.

 - zij die doen wat ze moeten doen en niets meer: je herkent ze aan de leuze: “Wat zaag je n(o)u, het is toch klaar?”. Hinderlijk, want het is inderdaad klaar. En toch zou je “Maar” willen zeggen waarop zij zuchten en de televisie aanzetten. Want het is klaar. Ze hebben alles gedaan van wat er van hen verwacht werd en nu is het tijd voor hen. Hun tijd. Een tijd waarin niks gedaan wordt.

 - zij die niets doen van wat ze moeten doen en alles van wat ze niet moeten doen: je kent ze wel: zij die met alles en nog wat in de weer zijn maar als je hen vraagt of het werk klaar is wordt het stil. Of misschien volgt er wel een langgerekte “Euhm.” Maar in ieder geval, niet lang daarna hebben ze zich uit de voeten gemaakt omdat ze niet willen zeggen dat het werk nog niet klaar is. En volgende week ook niet want dan gaan ze een week op circusschool. En na die circusschool volgt er vast wel iets anders, zanglessen voor een auditie bij de Vlaamse opera ofzo.

- zij die niets doen: je kent hen waarschijnlijk niet want eigenlijk kan het niet echt: je moet al heel zwaar ziek zijn om werkelijk niets te doen. Ook TV-kijken is namelijk een activitieit.

- Daarnaast heb je nog de schijntypes: zij die doen alsof ze veel doen maar eigenlijk alleen maar in hun luie zetel hangen of doelloos rond het koffiezetapparaat rondjes maken (de koffiezetapparaathelden!). Of zij die doen alsof ze werkelijk alleen maar hangen en luieren “Het gaat allemaal vanzelf. Dat is toch gemakkelijk.” maar stiekum zich een bult rondcrossen. Maakt niet uit, beide schijngroepen zijn even hinderlijk.

Dit soort dingen krijg dus te lezen als iemand die van zichzelf vindt inzicht te hebben in het menselijk gedrag zich aan mensentypebeschrijvingen gaat wagen.   

2 opmerkingen:

Valerie zei

Ik kan me vergissen maar ik denk dat je er nog eentje bent vergeten: "zij die doen wat ze moeten doen én een druk sociaal leven hebben"...:-p

Ik vraag met trouwens af in welke categori je jezelf ziet...

katie morosky zei

Ja, je vergist je, Anna (;-) )! Dat was m'n eerste categorie (zij die doen wat ze moeten doen en meer zelfs). Ik denk dat ik wel een vermoeden heb tot welke categorie jij behoort.
In welke categorie ik mezelf zie zal ik je wel es per facebook meedelen. :-)