van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


zaterdag 14 maart 2009

ja, je mag fantaseren

Ooit zei iemand tegen me “Fantaseren is slecht, je moet in de realiteit leven.” Ondanks het feit dat het de woorden waren van een zeer intelligente, geleerde en interessante man waar ik en vele anderen bewondering voor hebben waren het niettemin een van de domste woorden die ik ooit heb gehoord. Waarom?

 

Een ander woord voor fantasie is het Nederlandse woord verbeeldingskracht. Zonder verbeeldingskracht geen uitvindingen, geen romans, geen schilderwerken,..., geen cultuurproducten dus. De realiteit is: je hebt een zaadje en je hebt de aarde. Je hebt dus aarde en je hebt een zaadje. Dat is de realiteit en daar moet je het maar mee doen, met het zaadje en de aarde. Er kan, met andere woorden, geen nieuwe plant groeien want dan moet je je verbeeldingskracht gebruiken. En da’s niet goed.

(Overigens, de reden waarom velen geen romans lezen is net omwille van het fantasiegehalte. Ik weet niet hoe met uw bibliotheek staat maar de mijne telt toch talloze romans die een werkelijkheid weerspiegelen, die me zaken hebben bijgebracht, die op een fantasierijke manier de werkelijkheid op hun eigen manier benaderen.) 

 

Zonder fantasie ook geen verwezelijkingen want ‘stel als...’ is al een brug te ver. “Aan ‘stellen’ doen we niet. Denk er maar niet aan dat je ooit de Mount -of wat voor hoge- Everest zou kunnen beklimmen. Niet fantaseren. Fantasie is slecht.” Zie je, niemand zou nog iets buitengewoons doen.

 

Wat velen vergeten is dat fantaseren ook therapeutisch kan werken of net je angsten kan doen overwinnen. Vooral kleine kinderen doen eraan: ze zijn bang dus ze verzinnen dat hun beer heel machtig is. Met die beer naast zich kunnen ze de wereld aan. Denk Never Ending Story.

 

Daarom dus. Men zou mensen juist moeten stimuleren om te dùrven dromen, dùrven fantaseren. Zolang ze er niet in wegvluchten zie ik het probleem niet, integendeel. Waarschijnlijk bedoelde die interessante man het niet zo letterlijk aangezien hij zelf enorm veel verwezenlijkt heeft, mede dankzij zijn verbeeldingskracht, zijn fantasie. Alleen vergat hij gewoon dat het mede dankzij zijn fantasie was.    

Geen opmerkingen: