van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 15 juli 2024

Shando

Ik heb al meer dan 20 jaar, misschien zelfs 30 jaar, een gezonde fascinatie,lichte obsessie met Shannen Doherty. Ik vind haar een plaatje met haar lange dikke donkerbruine lokken, sneeuwwitte huid, prachige grijsblauwe kijkers, enorm schattig, meisjesachtig, breekbaar met haar kleine uiterst frêle gestalte maar met een karakter om een U met uitroepteken te schrijven. Net als ik zou ze een INTP'er zijn: introvert, intuïtief, cerebraal en open voor nieuwe impulsen. 
Shannen Doherty had lang en volkomen onterecht een slechte reputatie: pas naar het einde toe she set the record straight. Het was niet Shannen die voor een toxische werksfeer zorgde, verschillende bronnen bevestigen dat het andere tegenspeelsters van zowel Beverly Hills 90210 als Charmed de boosdoeners op de set waren. Maar Shannen kreeg wel de schuld. En toch zweeg ze al die tijd.  
Haar lateness, emotionele buien op de 90210 set bleken het gevolg te zijn van huwelijksproblemen en een zieke vader in het ziekenhuis. Niet van late night parties. En achteraf werd ook verteld dat Jason Priestley een groter feestvarken was dan zijn fictieve tweelingzus. Shannen Doherty werd afgeschilderd als de Lindsay Lohan van de jaren '90. De waarheid is dat ze niet meer of minder uitging dan de tieners, twintigers van young Hollywood. In een interview sprak Shannen Doherty over haar reputatie, je merkte dat het ergens stak. Ook zei ze dat mensen bang van haar zijn: "They think I'll beat them up." 

 Een korte biografie: geboren op 12 april 1971 te Memphis in een Ierse familie. Ze heeft een oudere broer Sean. Ze verhuisde rond haar 7 jaar naar Los Angeles. Het is een gegoed gezin, haar vader had z'n eigen bedrijf. Na de verhuis kondigde Shannen zelf aan dat ze wilde acteren. Michael Landon merkte haar op in haar gastrol in Father Murpghy en cast haar vervolgens als Jenny Wilder in Little House on the Prairie. Verschillende televisie- en filmrollen volgden met als uitschieter een glansrol in Heathers, de cultfilm. 



Ze liep school op de Lycée Française van Los Angeles, een eliteschool. Shannen was een verstandige straight A studente. Haar leven was echter niet eenvoudig: beide ouders kregen te maken met ingrijpende zelfs dodelijke gezondheidscrisissen die maakten dat Shannen al op jonge leeftijd de voornaamste kostwinner was in huis. Zorgeloos kon je haar jeugdjaren niet noemen, alhoewel het een heel warm gezin betreft. 
 Haar grote doorbraak is natuurlijk Beverly Hills 90210, vier seizoenen lang gaf ze gestalte aan tweelingzus Brenda Walsh. Door aanhoudende spanningen op de set wordt ze uit de serie geschreven om dan later haar tweede beroemde rol te spelen, namelijk die van zus Prue Halliwell in Charmed. Nadat ze om dezelfde reden uit de serie wordt geschreven is haar carrière om zeep. Ze blijft nog wel voor televisie werken maar de mooie rollen blijven uit. Shannen was een goede actrice met veel passie voor haar vak. Volgens de makers van 90210 was zij met kop en schouders de beste acteur op de set. Ze kon nog zo begaaid en met een kater op de set komen, she nailed it vanaf de eerste take. Dat vonden de makers indrukwekkend, haar collega's zeggen ook veel van haar te hebben geleerd. 
 Hoe was Shannen Doherty? Bijzonder, uitzonderlijk outspoken, adrem, veel humor, enorm verstandig, enorm passioneel, uiterst gericht op haar privacy en alhoewel zijzelf een van de allergrootste slachtoffers van jaloerse roddelaars was, zou ze zelf openlijk nooit iets slecht over een ander zeggen. Een vrouw van felle woorden en nog mooiere daden, het tegenovergestelde van een narciste. Ze was ook totaal niet bezig met coververhalen enzo, ze wilde gewoon acteren. De makers van 90210 zeiden dat Shannen totaal geen interesse had om in de boekjes te staan en die boekjes waren de aanleiding van de spanningen op de set. Haar collega's waren stikjaloers en razendkwaad toen zij met Luke Perry en Jason Priestley de Rolling Stone cover haalde. 
Shannen Doherty was een mooie ultramoedige vrouw die haar strijd tegen borstkanker openlijk in alle schoonheid heeft gestreden. Maar nooit vaarwel, Shannen. Jij blijft hier. 






Geen opmerkingen: