van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


zondag 26 september 2021

Ms. Hill, de lady die we Lauryn noemden

 


Lauryn Hill, een artieste met hemelshoge pieken en ravijndiepe dalen. No mountain high enough, no valley low enough, Lauryn has been there. 

Geboren en getogen in New Jersey met een passie voor entertainment: zingen, dansen, acteren. Tegenwoordig wordt Lauryn Hill afgeschilderd als een onberekenbare labiele vrouw maar man, in haar jonge jaren had deze vrouw Power. Weinigen doen haar dit na: met al haar power en overredingskracht wist ze in de legendarische Apollo een plekje in een talentenshow te bemachtigen. Op zich al een knappe prestatie. 13 jaar was ze, wat het nog indrukwekkender maakt. Wat een moment van glorie zou kunnen zijn gaat de popgeschiedenis in als het optreden waarin een piepjonge Lauryn Hill door een volle Apollo wordt uitgejouwd, boegeroep van volwassenen naar een tiener die haar best doet om overeind te blijven. Het is heartbreaking om te zien. Maar Lauryn Hill bleef doorgaan en dit bedoel ik met power: op je dertiende je niet laten ontmoedigen door een volle zaal boegeroep. 
Het loonde: naast tv-werk zie je een jonge Lauryn Hill in Sister Act 2 naast Whoopi Goldberg dansen en zingen. Om eerlijk te zijn was Sister Act 2 geen hoogtepunt in haar carrière, voor Whoopi zelfs een dieptepunt. 



De doorbraak volgde met The Fugees. Drie artiesten bij elkaar met een talent zo groot als hun ego. Wyclef Jean, ongetwijfeld het grootste ego van de drie, was potdoof voor tegenspraak, eigen creatieve inbreng, onvermijdelijk besloten Pras en Lauryn na enige tijd vol frustraties en een ingewikkelde liaison tussen Lauryn en Wyclef (let’s make complicated stuff even more complicated) hun eigen weg te gaan om hun persoonlijke ei te kunnen uitbroeden. 
En maar goed ook, zoniet hadden we het moeten stellen zonder The Miseducation of Lauryn Hill, een van de beste albums allertijden. The Miseducation is een begrip, een album dat je in huis moest weten. Verbluft stonden we ervan dat een artieste zo’n geweldig solodebuut uitbrengt. Een artieste die zich de schoondochter van Bob Marley kan noemen. 

Na de triomf, Lauryn Hill en Erykah Badu waren de vrouwelijke boegbeelden van de zelfbewuste NuSoul beweging, sijpelde langzaamaan verwarrend nieuws over haar in de pers. Onsamenhangende brabbelende optredens, een gevangenisstraf omwille van een belastingontduiking, Wyclef die haar mentale gezondheid in twijfel trekt, en voortaan heet ze Ms. Hill. Toch een lichtpunt: haar Unplugged Album, aanvankelijk slecht ontvangen, wordt jaren na de release als een milestone beschouwd. 
Vandaag leeft Lauryn Hill samen met haar vele kinderen teruggetrokken in New Jersey alwaar ze zich steeds dieper en dieper ingraaft in haar persoonlijke haast mystieke religieuze beleving. Anders kan ik het niet noemen. 



Geen opmerkingen: