van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


dinsdag 6 januari 2009

het televisiekijken in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw

Na m’n post over m’n favoriete tv-tunes kan u allerminst besluiten dat ik op heel jonge leeftijd al vrij veel series had bekeken. En toch waren we thuis geen beeldbuiskinderen: voor Tik Tak mocht de TV niet op maar wat er daarna gebeurde ... En daarna gebeurde het allemaal. Er zijn maar weinig (jeugd)series uit die tijd aan me voorbijgegaan...

M’n eerste soap moet Dallas geweest zijn. Ik was nog heel klein en kan me herinneren dat ik af en toe vroeg “Wat zeggen ze, wat zeggen ze?” . Ja, lezen kon ik toen niet. Heb zo tamelijk wat Amerikaanse series voor het eerst bekeken, niet wetende wat er eigenlijk echt gebeurde. Niettemin, ik had een kleine schattige crush op Bobby. Was dat even schrikken toen ik hem jaren later in Step By Step zag. “Hey, da’s Bobby! Neéé!”

In de jaren ’80 wist iedereen waar het was. Iedereen keek naar de Cosby Show, iedereen keek naar Ter Land Ter Zee en In de Lucht. Je had nauwelijk Nederlandstalige kanalen dus keken we allemaal hetzelfde. BRT1 (BRT2 was niet voor kinderen, eerder een voorbijzapkanaal) NED1 en NED2. 3 Kanalen dus waarvan we de meeste televisietijd besteedden aan de Nederland. “Op den Holland” zeiden we toen. “Ze spelen ne goeie film op den Holland.” Veronica was jong, snel, wild en VARA was leuk om “Zeg ‘ns Aaa” en omdat Kinderen Voor Kinderen daar ieder jaar weer opnieuw kwam. In ’88 kregen de drie toffen er VTM bij (heb nog de openingsshow gezien met Lynn Wezembeek en Marlène de Wouters met een einde 80's afdak frou frou) en dat betekende dat men in Vlaanderen alsmaar minder naar den Holland keek. Hoe meer kanalen erbij kwamen hoe minder iedereen wist waar het was. Vroeger keken jong en oud hetzelfde, nu is dat niet meer. Een gedeelde tv-nostalgie zal je alsmaar minder en minder tegenkomen.


cosby show
Geüpload door enzo-lolo. - Bekijk nog meer hilarische video's.



Geen opmerkingen: