van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


zaterdag 21 mei 2011

when supermodels ruled the world

Alweer een trip naar het verleden, naar het tijdperk van de Supermodels!


Wie waren ze? Dat hangt van de definitie af. Het eerste supermodel zal je vast aantreffen in de jaren '50 en later, in de jaren '60, was er een hele hetze rond Twiggy, maar ik heb het nu over het groepje topmodellen uit de jaren '90, die individueel (bijna) even beroemd waren als Twiggy. Wie waren zìj dus: de harde kern bestond uit: Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campbell en Christy Turlington. Dat was de harde kern, de ongetwijfelde top waarin Cindy Crawford the queen was en Claudia Schiffer haar eerste hofdame. We noemden hen gewoon Cindy, Claudia, Linda, Naomi en Christy, zonder achternaam. Of zoals het Prince beliefde: Cindy C.
Naast de harde kern had je nog andere supermodellen die ongeveer samen met de harde kern ten tonele verschenen en die de meesten zich nog wel zullen herinneren als populaire supermodellen: Helena Christensen, Stephanie Seymour, Carla Bruni, Tatjana Patitz en Karen Mulder. De hardcore kern samen met hen waren dé modellen van het begin van de jaren '90. Even beroemd en populair als rockstars, popstars en filmstars. Oh ja, en Isabella Rossellini was toen ook nog voornamelijk model. Supermodel.


Omdat ze immens populair waren moést je gewoon je favoriete model hebben, net zoals je je favoriete zanger hebt ofzo, of je favoriete acteur. Linda, Linda Evangelista, was heel erg lang mijn favoriet en ook mijn allereerste favoriet. Het moet zowat eind jaren '80 of begin jaren '90 zijn geweest dat haar beeldtenis met het heel kortgewiekte haar, haar kattenogen en zwanenhals overal in de stad hing en ook in bioscoopzalen te bewonderen was. Parfumreclame. Ik vond haar krachtig en prachtig. Later switchte ik van Linda naar Christy. Christy Turlington is wow. Wow. Maar eigenlijk had ik het wel voor hen allemaal.


Over Kate Moss wordt vaak gezegd dat ze ook tot het groepje van de nineties modellen behoort en da's deels waar: Linda en Christy en Cindy en het hele groepje waren al een tijdje beroemd toen Kate Moss, die we ook Kate mochten noemen, op de scene kwam en meteen een hele schok door modeland veroorzaakte. Na de jaren '60 waren modellen immers weer gewoon slank tot hyperslank, zeker niet meer graatmager. Het waiflijfje van Kate Moss was sinds Twiggy ongezien en leidde tot controverse en zeker toen ze naakt ging voor Calvin Klein, de designer die haar op de map zette. Kate kwam net iets later dan de anderen maar hoorde er ook algauw bij. Tot die top. Tot die top die een eigen populair magazine kreeg: Elle Topmodel en waarvoor een Fashion Café werd geopend, naar analogie van het Hard Rock Café en Planet Hollywood.


De reden waarom een groepje topmodellen toen supermodellen werden, was, wordt wel es gezegd, omdat filmsterren niet meer aan glamour deden en modellen die leemte opvulden. De reden waarom topmodellen niet meer over ieders lippen gaan is omdat het groepje mettertijd belangrijker werd dan de kleren die ze showden. Men keek niet meer naar het design maar naar Cindy of Claudia. En designers werden dat beu. Jammer, want eigenlijk was het best wel leuk toen die modellen hun eigen MTV-programma mochten presenteren, en George Michael hen liet opdraven in z'n video's.
En even over de modellen anno nu: naast, natuurlijk, Kate Moss, ken ik enkel Giselle Bündchen, Laetitia Casta en Adriana Lima 'goed'. Omdat ze begonnen ten tijde van het tijdschrift Elle Topmodel: Giselle werd bekend om haar 'zogenaamde' rondingen ten tijde van de alsmaar dunner wordende modellen. Toen ze begon was ze inderdaad geen waif maar ook geen Claudia Schiffer, dus ik bleef maar zoeken naar die 'rondingen'. En dat was nog voor Giselle met Leo ging en een jaar of twee later 10 kilo en al haar zogenaamde rondingen verloor. Laetitia Casta was meteen een van m'n favorieten. Ze was een jaar of vijftien en poseerde voor Guess. En daar was Laetitia. Adriana Lima vind ik best wel een 'bijzonder' verhaal: de eerste 'kennismaking' was niet via een of andere campagne maar op een modellenwedstrijd waarin zij tweede werd. En ik niet begreep waarom zij niet met de eerste prijs ging lopen. Daarna zag ik haar als puber voor Guess poseren (die foto heb ik nog) en jaren later werd ze Adriana Lìma die bij Victoria's Secret hoort.

Maar dus George Michael.



Geen opmerkingen: