van veel wat

Hello!

Wees welkom op deze pagina. Hij is nog jong, hij is nog fris. Maar we gaan er keihard tegen aan! 


maandag 12 oktober 2009

België en haar steden

Ik ben een echte Antwerpse: Antwerpen voor alles, alles voor Antwerpen. Al ben ik wel in Rwanda geboren, afgezien van de studiejaren in Gent ken ik ook alleen maar 't stad en ben blij toe. Ik zou Antwerpen alleen maar verraden voor Parijs, New York of Rio de Janeiro (vraag me niet waarom, ik ben nog nooit in Brazilië geweest maar ik heb iets, een gezonde fascinatie, met die stad. 'k Heb mezelf trouwens ooit Braziliaans Portugees proberen aan te leren, na een weekje ermee gestopt: het was een examenperiode).
Vandaag heb ik voor het allereerst een paar uurtjes Turnhout gedaan. Het Kempisch accent is niet om aan te horen (dat Tom Boonentaaltjes, daar ga je toch even van naar de plee. Overigens hou ik alleen maar van Antwerps en Gents, Gents heb ik leren appreciëren) maar de Turnhoutse mensen zijn wel heel sympathiek. Ik was een beetje bang van de Kempen: er is een marginale partij daar die immers van de Kempen een aparte provincie wil maken, en vooral tegen 't stad is. Als Antwerpenaar dacht ik niet dat ik er welkom zou zijn. Was dus wel.
In Vlaanderen tiert het eigenlijk van de kleine steden, ik bedoel Mortsel is een stad en we weten allemaal dat Mortsel eigenlijk gewoon bij Antwerpen hoort. Er is geen psychologische grens tussen 't stad en Mortsel en alle mensen uit Mortsel werken, shoppen en eten in 't stad (ik heb een vriendin die anti-Mortsel is, ik ben gematigd). De Antwerpse sfeer zou trouwens alsmaar uitdijen, ook de mensen van net over 't water, het Waasland, krijgen met de scherpe à te maken. Antwerpen is goe bezig.
Maar in België tiert het dus van de kleine steden. Verbazingwekkend is dat Hasselt minder inwoners telt dan Mechelen en ongeveer zoveel als Sint Niklaas. Waarom maken ze van Hasselt en Genk niet gewoon een stad want een provinciehoofdplaats met minder dan 100 000 inwoners kan niet, vind ik. Da's zoals een hoofdstad met 50 000 inwoners, beetje raar. Overigens ben ik ook nog nooit in Hasselt geweest. Wel vaak de kans gehad door Limburgse vriendinnen die me uitgenodigden maar ik ben daar nooit op ingegaan. Voor mij is Hasselt Pukkelpop ofzo. Niet dat Pukkelpop niet cool is.
Eigenlijk vind ik dat we in België, zoals in het buitenland, naar grotere steden moeten werken en meer natuur ertussen. Nu is België precies een stad met af en toe wat verloren groen ertussen, als je de Ardennen natuurlijk niet meerekent. Vooral Brussel, Antwerpen en alles wat ertussen ligt is precies een stad, je moet es maar de Boomsesteenweg afrijden en A12, je hebt niet echt het gevoel dat je buiten een stad rijdt. De stad Antwerpenliermechelenvilvoordebrussel is eigenlijk best wel groot. Het beste gedeelte is het eerste arrondissement, Antwerpen.

Geen opmerkingen: