vrijdag 9 augustus 2024

Olga Korbut, een revolutionaire gymnaste



Olga Korbut. Remember her name. Deze dame veranderde in ‘72 eigenhandig op haar zeventiende het gymnastiek. Jawel, ook zij verdient haar plaats in Pénélope Bagieus ‘Brazen: Rebel Ladies who Rocked the World’. Er is een reden waarom ze als allereerste werd ingelijfd in The International Gymnastics Hall of Fame. 
Voor Olga Korbut op de Olympische Spelen in ‘72 de discipline voor eens en voor altijd veranderde, was het vrouwengymnastiek eerder gericht op elegantie: sierlijke, balletachtige bewegingen. In niets leek het op wat je vandaag te zien krijgt, ook de leeftijd van de gymnasten lag toen gemiddeld veel hoger. 



En dan kwam Korbut. Een klein, frêle, vrolijk meisje uit de Sovjet Unie (nu Wit-Rusland) van 17 die hoogstens 15 leek. Insiders hadden hoge verwachtingen, bij het grote publiek was ze nog volstrekt onbekend. Tot ze die ene move deed die de hele turnwereld op z’n kop zette: de Korbut flip. Kijk en huiver en besef dat toen geschiedenis werd geschreven. 



Waarom geschiedenis? Ze kreeg niet de allereerste perfecte 10 (die kwam vier jaar later voor de toen veertienjarige (!) Nadia Comāneci), ze won er niet eens een gouden medaille mee. Die dag werd er geschiedenis geschreven omdat sinds dan spectaculaire acrobatische krachttoeren hun intrede deden in het gymnastiek. 
Korbut stond bekend om haar creatieve daredevil benadering maar ook om haar charmes, ze leek zich gewoon te amuseren en was verder niet te verlegen om rauwe emoties aan de wereld te tonen. Ook als het tegenzat. Zij en Nadia Comāneci zorgden voor een enorme boost in de populariteit van deze sport. Jonge meisjes wilden net als Olga of Nadia zijn. 



Hoe fantastisch ik Olga Korbut ook vind, toch een kanttekening: omdat gymnasten sindsdien alsmaar gewaagdere en gewaagdere routines gingen uitvoeren namen bijgevolg de kwetsuren ook toe. Om veiligheidsredenen zijn er in competities daarom een aantal uitvoeringen aan banden gelegd, waaronder de Korbut flip. Tot op de dag van vandaag nog steeds een van de meest spectaculaire momenten in de geschiedenis van het gymnastiek. En voor mij, eerlijk, het spectaculairste: mijn  mond viel letterlijk voor enkele seconden (?), minuten (?) open toen ik het voor het eerst op video zag. 

De commentaar is ook niet mis. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten