zondag 10 april 2022

narcisten, een kwalijk kwaad



In een YouTube video trachtte een zekere man wiens naam ik niet wil benoemen louter om het feit omdat ik lichtelijk boos ben op hem (ik en m’n nukken) dat Will Smith als man zelf de keuze heeft gemaakt om in een abusive relationship te blijven. Ik wil hier graag een volledig blogbericht aan wijden omdat ik niet genoeg kan benadrukken hoe fout en zelfs nefast deze gedachtengang is, buitenstaanders beseffen niet hoe moeilijk het is om met dit soort relaties te breken. Beschuldig het slachtoffer niet. 

En voor alle duidelijkheid: als ik in een blogbericht mijn persoonlijke ervaring te kennen wil maken, zal ik dit aangeven. Dit is een algemeen relaas. Ik was vooral getriggerd door het Jada - Will verhaal. 

Het kan iedereen overkomen. Ìédéréén. Of je nu slim bent, dom, arm, rijk, dik, dun etc. iedereen kan ten prooi vallen aan een narcist. Wel is het zo dat ze een voorkeur hebben voor bepaalde types: hun slachtoffers hebben meestal een onverwerkt trauma, zijn ‘people pleasers’ en lijken op een of andere manier ‘sterk’ over te komen: een goede baan of veel geld of knap of zoveel andere ofs. In elk geval hebben ze iets wat de narcist benijdt, iets waarmee ze naar de buitenwereld toe kunnen pochen. Eerst pochen en daarna doen alsof zij jouw ‘redder’ zijn, dat je hulpeloos was alvorens je hen ontmoette. Typisch. Een narcist schept er genot in een zogenaamde ‘sterke’ man/vrouw op allerlei soorten gebieden te ruïneren, een bloem door eigen handen te verwelken. Dàt is zijn/haar kortstondige vorm van vreugde. 
En nee, het is niet zo dat je een zwakke persoonlijkheid hebt om in een relatie met een narcist te zijn. Dat is zo’n foute nefaste gedachtengang die slachtoffers nog meer de dieperik in duwt, het is net de narcist die je zelfvertrouwen zal ondermijnen. 



Je kan makkelijk vallen op een narcist: in het begin lijken ze op een geschenk uit de hemel: superaantrekkelijk, charmes te over, ze geven jou en alleen jou hun volledige aandacht. Dat is de periode van de lovebombing: de narcist heeft je gespot en zal alles uit de kast halen om je te veroveren. Hij/zij plaatst je op een voetstuk om je er langzaam maar zeker af te halen, en meer zelfs, je in de grond te stampen. 
In de periode van de lovebombing word je dolverliefd, nog nooit heeft iemand je zoveel welkome aandacht gegeven, je zo goed doen voelen over jezelf. Steeds meer en meer maakt een narcist je wijs dat je niets bent zonder hen, én op den duur geloof je dat: dat je blij mag zijn dat ze überhaupt aandacht aan je schenken. Je narcist mag dan een parasitaire loser zijn eerste klasse, hoe ze het doen, I dunno, maar ze slagen erin je te geloven dat jij niks bent zonder hen. 
Als je Stevie Nicks’ verhaal hoort over haar relatie met Lindsey Buckingham (en andere leden van Fleetwood Mac bevestigen dit), zo gaat het dus. Lindsey zei haar dat ze geen goeie songs kon schrijven zonder zijn hulp. Excuse me? Dat en nog andere misselijkmakende dingen. Alle begrip dat ze niet meer met hem op tournee wilt. 
Maar de momenten waarin het lijkt dat een narcist je op handen draagt, zijn onvergetelijk mooi en je snakt naar die momenten als een drug. 

Één ding, makkelijker gezegd dan gedaan: laat je niet verwelken door een narcist. Hij/zij is jouw liefde niet waard. Jou gelukkig zien, zegt hen niets, ook al lijkt het aanvankelijk zo. En kan je een vriendschap aangaan met een narcist? Ik zou « Ja » durven zeggen, maar je moet daarvoor (oh, de ironie) wel sterk in je schoenen staan. Je niet laten ‘vangen’ als de narcist je tracht te vernederen. Hoor het aan maar luister niet. En weet vooral dat het niét over jou gaat. Hou je gevoelens in check, op afstand.
Een relatie met hen: no way! Met een kanttekening. Dit kan slechts werken als een narcist zijn ‘build up to destroy’ natuur zodanig in de hand heeft dat hij/zij niet toegeeft aan zijn eigen zwakheid. Want anders dan zwakheid kan ik het niet noemen. 
En weet: een narcist heeft in wezen een zwaar gekwetst ego dat hij/zij nooit te boven is gekomen, een opgeblazen fragiel ego is wat de narcist heeft. Het bewijs is er: iemand die ‘sterker’ in z’n schoenen staat, heeft het niet nodig om anderen naar beneden te halen om zich beter te voelen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten