Antwerpen telt nu drie cinemacomplexen: de Metropolis, de Gaumont en de Cartoon's. Ooit moet het anders geweest zijn: waar het nu vooral gaat om grote gebouwen met meer zalen dan je kan tellen zouden er vroeger in de stad her en der overal verspreid kleine cinemagebouwtjes zijn geweest. Ik heb niks tegen reuzecomplexen maar ik kan me nog vaag de romantiek van de kleinere cinema's herinneren en ergens, 't is wel jammer dat dit nu verdwenen is.
Het cinemakijken was beslist anders: Ciné Rex (op de De Keyserlei) en Ciné Astrid (op het Astridplein) waren veruit de populairste cinema's. Voor de meeste Disneyfilms moest je naar 'den Astrid' terwijl 'de Rex' in het algemeen de populairste films draaide. Je kan het je nauwelijks voorstellen maar dan stond er een ellenlange rij op straat te wachten voor een cinematicket. En ik kan me de geschilderde indrukwekkende reuzeaffiches ook nog herinneren.
Vandaag moet je de bioscoop binnenwandelen om al die filmfotootjes te zien maar vroeger gebeurde dit gewoon op straat. Ah ja, je kocht je ticket immers op straat. En tegenwoordig kijken we niet op van een bioscoop met meer dan tien zalen terwijl ik vroeger Ciné Calypso ('de Calypso' in de Quellinstraat) met z'n drie zalen al een megabioscoop vond (al lees ik nu dat dit eigenlijk toen al niet zo ongewoon was). Je kan dus begrijpen dat we niet wisten wat we zagen toen de Metropolis er kwam. Maar de lol was er al snel af: de Metropolis is zo vér.
Enige bioscopen die ik me nog herinner:
Ciné Rubens (Carnotstraat): Ik kan me eigenlijk enkel Ciné Astra herinneren in de Carnotstraat maar dat kan ook evengoed Ciné Rubens zijn geweest.
Ciné Astrid (Astridplein): was samen met de Rex veruit de populairste bioscoop. Het bevond zich op het Astridplein, vlak tegenover de Zoo, en ik kan me de magnifieke geschilderde affiches nog herinneren. En het keilang aanschuiven voor het Jungle Book of een andere Disney.
Ciné Savoy: naast Ciné Astrid. Het was er en da's zowat het enige dat ik nog weet.
Ciné Rex (De Keyserlei): razend populair dus en in de weekends zag je een lange rij staan op de De Keyserlei. Pretty Woman beleefde daar z'n Belgische première. Een reuzegrote Julia Roberts op de De Keyserlei.
Ciné Tijl, Ciné Brabo (in den Brabo) en Ciné Wapper (De Keyserlei): ik geloof dat ik in den Brabo de tweede Gremlins zag. "Ze spelen Gremlins in den Brabo." Later werden Brabo, Tijl en Wapper Ciné Century en de locatie was uniek omdat het zich bevond in de kelder van het Century Center (een Antwerpse shoppingscenter. Toenertijd heel hip en de grootste van de stad). Als je uit het prémetrostation Diamant kwam kon je recht de Ciné Century binnenwandelen.
Ciné Métro 1 en 2 (Anneessenstraat): hier werden ook wel de meer populaire films vertoond. Al waren Ciné Astrid en Ciné Rex de populairste 'de Métro' volgde hen op de voet. Ik zag er Who Framed Roger Rabbit (denk ik toch).
Ciné Ambassades (Aneessenstraat): alleen de naam zegt me nog wat. "Da's in den Ambassade."
Ciné Odeon (Aneessenstraat): als ik naar het YouTube filmpje kijk is het inderdaad nog een vage herinnering. Ik ben er ooit binnengeweest, meer weet ik niet meer. Ik denk dat ik er The Naked Gun zag maar ik durf er niet om te wedden.
Ciné Quellin (Quellinstraat): Ciné Quellin als in 'de Quellin'. Ik kan verkeerd zijn maar volgens mij speelden ze er Dances With Wolves. De film die je toen gezien moest hebben. En meer weet ik dus ook niet meer. Tenzij Harry and the Hendersons (we noemden hem gewoon Bigfoot) ofzo. Maar dat kan ook in den Brabo zijn geweest.
Ciné Calypso (Quellinstraat): Ciné Calypso heeft het het langst volgehouden van alle populaire cinema's, tot nog in m'n tienerjaren kon je er films kijken in een van de zalen. De Calypso was natuurlijk ontzettend mini in vergelijking met de Metropolis of Gaumont maar voor ons was het toen al een serieus complex. Meer dan twee zalen! Met het verdwijnen van de Calypso ging er ook een stukje Antwerpse geschiedenis weg: die van de kleine cinema's met z'n megaposters waarvoor je op straat diende aan te schuiven om een populaire Hollywoodfilm te zien. In het buitenland zie je dat nog. En dat heeft iets.
Mooi stukje. Net een bezoek gebracht aan Metropolis met de kinderen en ik zat met hetzelfde nostalgische gevoel dat je hier neerschreef... Jammer dat het allemaal weg is en nooit meer zal terugkomen :o(
BeantwoordenVerwijderenLaten we een petitie houden enzo. ;-)
BeantwoordenVerwijderenEen Amerikaanse cartoon uit de 1980's bestaande uit 2 tekeningen toont eerst een wagen met megafoon, die de inwoners van San Francisco waarschuwt voor een hevige aardschok. De mensen worden verzocht de stad te ontruimen, en enkel het strikt noodzakelijke mee te nemen. De tweede tekening toont mensen die allemaal naar buiten hollen met een TV-toestel in de armen omklemd. En inderdaad, het zijn deze "home cinema's" die de doodsteek van de cinemazalen betekenden.
BeantwoordenVerwijderenOp www.delcampe.be eens gecheckt op de kernwoorden Antwerpen Cinema, zag er ondermeer aandelen van de Odeon en het Rubenspaleis. Ook indrukwekkend is de restauratie van de Roma natuurlijk. Een grappig retro-cinemaatje dat nog niet zolang geleden het levenslicht zag is de Klappei, met nog zo van die mooie roodfluwelen stoeltjes. Het werd gebouwd in een oud politiegebouw. De "gevangeniscel" bevond zich in een binnenplein, en de omwonenden konden destijds horen dat moeilijke gevangenen niet altijd zachtaardig aangepakt werden...
Heb de link naar deze pagina toegevoegd op mijn website www.retroscoop.com
Benoit Vanhees
De Odeon was op de Frankrijklei. Ze speelden er voornamelijk Franse films: Les Valseuses, Le vieux fusil etc. In de Anneessensstraat had je de Vendôme. L
BeantwoordenVerwijderenL'Odéon existe toujours (nº 48): c'est aujourd'hui un magasin de vêtements pour dames.
BeantwoordenVerwijderenC'était le cinéma "culte" par excellence à Anvers qui passait surtout des films français et italiens.
La façade du Quellin, sur la rue du même nom, devenu un bureau de poste. Pour la petite histoire, sa façade est inspirée du cinéma Pathé Palace de Bruxelles.
BeantwoordenVerwijderenLes cinés "Astrid" et "Savoie" se trouvaient dans deux immeubles démolis situés juste à côté de l'hôtel Billard Palace, actuellement le petit Delhaize.
BeantwoordenVerwijderenDe mystieke Calypso op de hoek de Keyserlei/Quellinstraat met z'n KNT-programmatie. Als jongeling was 'k al snel begeesterd door die mooie filmaffiches, Jaws speelde zeer lang, meer dan 52 weken dacht 'k, maar daar mocht deze jeugdige deliquent niet naar gaan kijken desondanks 'k alle boeken, alsof 'k een echte haai was, verslonden had. De eerste film die 'k er wel kon bekijken als 14-jarige rebel was Moonraker in 1980 al had 'k er liever eerder willen van proeven met The Spy Who Loved Me waarvan de prenten aan de buitenzijde van de Calypso een jonge snaak als 'k tot de verbeelding spraken. U raadt het nooit, 'k had voor het bekijken van Moonraker alle 007-verhalen reeds gelezen. Heb in die periode zowat alle zalen, ook in wijken, frequent bezocht maar zoals alles vervagen ook meerdere namen van zalen, Sinjoor (had die vroeger geen ander naam?) & Rex tgo elkaar als ware titanen. Superman was steevast in Rubens te doen,op de Herentalsebaan in Deurne heb 'k me nog kunnen verdiepen in oosterse gevechtskunsten op het witte doek met chinese ondertitels. Bambi was in Astrid, tranen heb 'k gelaten toen die dodelijke pijl afgeschoten was. The Life of Brian ben 'k 8 keer gaan bekijken in de kleinere knusse zaaltjes (was dat Ambassade?) na de eerste renovaties.
BeantwoordenVerwijderenU begrijpt dat m'n hart menig geklop heeft overgeslagen toen 'k jaren later werd wakker geschud door The Flinstones in Metropolis, het nostalgische gekraak was vervangen door digitale bombastische klanken.
Vergeten zijn : de Capitole op de de Keyserlei, waar vooral Westerns gedraaid werden en ernaast de Regina, die kaskrakers doorspeelde.The Bridge over the river Kwai heeft daar een gans jaar gelopen, nadien werd het een X cinema de Paris.
BeantwoordenVerwijderenOp de Meir had je de Coluseum waar Antwerpse films met CharelJanssens en Co Flower gespeeld werden en daarover lag de Roxy waar nu de C&A ligt.
In de Hoogstraat lag de Alhambra en op de Verversrui de Ritz.
In de Carnotstraat lag de Majestiek en de Carnot Palace.
Net te vergeten de Winterpaleis op de Paardenmarkt en den Dixy in de Handelsstraat.
Ook niet vergeten de fietstas in de offerandestraat
BeantwoordenVerwijderenDe Festa in Offerandestraat, natuurlijk, zo zie je maar hoeveel geschiedenis er bij elkaar gebracht kan worden met meerdere mensen, louter op geheugen.
BeantwoordenVerwijderenZo wordt er vandaag bv. tafeltennis gespeeld in de voormalige Allsop's in Mortsel Oude God, Statielei.
In mijn jeugd de jaren 60 tot 75 verzamelde ik inkom toiletten van bv cinemas in Antwerpen en die heb ik nog altijd ergens op zolder.
BeantwoordenVerwijderen